17 Januari 2009

Sayangnya Allah Terhadap Wanita

Assalamu3alaikum wbt...

Pada zaman sekarang, kerap kali kita dengar kaum2 hawa ni kononnya nak mempertahankan hak asasi manusia yg mana dianggap kuno atau kejam. Ramai yg kata sistem Islam tidak adil. Namun tahukah mereka mengapa Allah buat begitu? Ideologi ni turut disebarkan dalam Sister in Islam.. ish3.. knp mereka nak sangat? Ok, tanpa cakap banyak, ana letakkan apa yang mereka tak puas hati sangat serta benda-benda yg dianggap tidak releven berdasarkan hak-hak asasi manusia.

1- Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.

2- Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.

3- Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.

4- Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.

5- Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

6- Wanita wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya.

7- Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.

8- Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yg tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

- Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan di tempat yg tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

- Wanita perlu taat kpd suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?

- Menjadi saksi juga merupakan satu kerja yang menyusahkan. Nak kena turun naik mahkamah, kena bagi keterangan, macam-macam kena buat. Nak ke jadi saksi? Bukan itu sahaja, Allah dah tahu emosi wanita ni mudah sangat terganggu. Kalau contohnya si pesalah buat muka/cerita sedih, mungkin wanita itu menarik balik saksinya.

- Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya. Manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya utk menyara isteri dan anak anak.

- Wanita perlu bersusah-payah mengandung dan melahirkan anak tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

- Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita iaitu isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki iaitu suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

- Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dgn 4 syarat sahaja iaitu Sembahyang 5 waktu, Puasa di bulan Ramadhan, Taat suaminya dan Menjaga kehormatannya (betulkan jika ana tersilap).

- Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala org pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.Adakah ini masih dianggap melanggar hak-hak asasi manusia?

Masya-ALLAH... sayangnya Allah pada wanita ....kan?

6 ulasan:

Nati berkata...

Greetings from Argentinian!!

4teEn berkata...

pak arab!!!
nk curik artikel nih bley??
ngee~
ak assume ko ckp ok.
so ak amik skrg. mwahahahaha!!~
=)

Eazy Izzuddin berkata...

yeah...
betul tuh..
=)

nk postkan artikel nih leh x?
xD

Del Lofis [group leader] berkata...

dude
ko kat jordan eh
tp ko hantar post ni kat shahrizat (babi berambut inai lol)
and sekutu2 Sisters nya

~N.M.A~ berkata...

tadfadhdholuu masykuro.. hoho

musegalo berkata...

hmm...sokong2