29 Jun 2009

Kebenaran Al-Quran

Assalamu3alaikum wbt...

Pernahkah anda membaca al-quran, kemudian berhenti seketika untuk memikirkan tentang kehebatan isi kandungannya? Mari kita cuma selami sedikit daripada kehebatan ayat-ayat al-Quran...

Firman Allah s.w.tDan apakah orang-orang yang kafir tidak mengetahui bahwasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu, kemudian Kami pisahkan antara keduanya. Dan dari air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tiada juga beriman?

[al-Quran 21:30]

Pada zaman teknologi hari ini, berbagai-bagai kaedah sains telah dipraktikkan. Dan hanya dengan teknologi tersebut, kita baru bileh mengenal pasti cytoplasm, structure asas yg ada pasa sel. Cytoplasm ini terdiri daripada 80% air. Kajian moden telah mendedahkan satu fakta iaitu semua organisma terdiri daripada 50% hingga 90% air dan setiap benda yg hidup memerlukan air untuk terus hidup.

Adakah mampu manusia pada 14 abad tahun yg lepas memikirkan bahawa setiap hidupan berasal dari air? Lebih-lebih lagi, manusia yg hidup dikawasan padang pasir yg mana komposisi air adalah terhad? Nah, lihatlah kebenaran al-Quran! Al-Quran adalah dari Allah, bukan rekaan atau ciptaan manusia.

Firman Allah s.w.t lagi:Dan Allah telah menciptakan semua jenis haiwan dari air, maka sebagian dari haiwan itu ada yang berjalan di atas perutnya dan sebagian berjalan dengan dua kaki, sedang sebagian (yang lain) berjalan dengan empat kaki. Allah menciptakan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.

[al-Quran 24:45]

Dan Allah berfirman lagi:Dan Dia (pula) yang menciptakan manusia dari air, lalu Dia jadikan manusia itu (punya) keturunan dan mushaharah , dan adalah Tuhanmu Maha Kuasa.

[Al-Quran 25:54]

wallahu a3lam~

Tiada ulasan: