02 September 2009

ARAB!!!

Assalamu3alaikum wbt..

Dah lama rasanya tak update. bz stdy la katakan [ceh..perasan je]..
tajuk ari ni ni cam normal je an? tapi ari ni NMA nak cite pasal pengalaman NMA di hari terakhir ada dawam [kelas].. of course la, hari khamis.. negara arab beb..

Al-kisah~

Pada pagi khamis itu, bangun pagi cam biasa... wat la smua keje2 tertentu tu.. takkan nak cite kot=.= ? dalam pkul 9.00pagi waktu jordan, NMA dgn berat ati, bersiap2 nak gi kelas terakhir.. iaitu LAB VISUAL BASIC.. sbb hari sabtu and ahad tu, ada final exam =.="

tgh2 kusyuk bersiap, tgk2.. jam sudah melebihi 9.30!! alamk!! dah lewat!! kadar adrenaline dalam bdan terus memuncak.. berlari kluar rumah. Sampai je kat syari3 Jami3ah, terus tahan teksi.. adei.. nmpak gayanya byk gak la ongkos ari ni.. dah la LAB je ari tu=.=

Naek teksi kena 75qursh.. pastu nek bas mustasyfa plak.. kena lagi Nus Dinar [1/2 dinar].. huhu.. byknye duet abes demi 1 lab ni je.. TT_TT

[rate skrg.. 1 dinar=RM 4.994]

Sesampai je kat JUST, NMA tgk jam.. fuhh.. tpat2 kol 10.08 pagi.. dengan penuh smngat, berjalan lah ke lab.. da la lengang je ari tu.. smpai2 je kat LAB, tgk2.. ada notis!

ما في مختبر اليوم

NMA bagai dipanah petirr.. Tidaaaaaaaaaaaaakkk!!! Takde lab ari tu TT__TT Sia2 je dtg JUST.. dah le naik teksi?!?! wuuuuu~~ [jatuh melutut kekecewaan]
Dengan penuh kecewa dan tiada semangat, pergi ke cafe.. nak pujuk hati weh~! Makan satu sandwich falafil + air mineral + nescafe.. abes je makan.. lepak2 kat luar cafee... menunggu seseorang.. nak bayar hutang.. abes je NMA baya hutang, datang la mamat arab 2 ekor.. isk.. muka dia cam muka jahat je.. bisik hatiku..

NMA lupa nama mamat 2 ekor tu.. so, assume la sekor "arab pendek" dan sekor lagi, "arab tinggi".. perbualan ni dah ditranslatekan..

Arab pendek: Ape khabar, org malaysia?
NMA: baek.. ko pekabar?
Arab pendek + tinggi: baek.. sihat2
Arab pendek: Nama ko ape? Mana dak2 melayu len?
NMA : (isk.. asal tnye sal dak melayu len.. pelik.. was2 ak) ak 3izzat.. mana ak taw.. mgkin ada dlam cafe 2-3 org kot?
Arab panjg: oo.. ko muslim ke?
NMA: (soalan ni lagi.. bosan da dgr) Iye.. sy muslim...
Arab pendek : ooo.. ko ddk kat mana? syari3 jami3ah kan?
NMA: (soalan ni lagi.. bosan2) dah biasa da org taw org malaysia ddk kat situ..

tetiba datang skumpulan arab.. dia tgur ak

arab 1: ya 3izzat, smlam ko kata ko tak dtg kelas da? bukan ko dah abes kelas? ko kata ko bz nak stdy sbb exam?
NMA: ak lupa ada lab ari ni.. kalo tak ak mmg takmo datang..
arab 1: ceh.. haa, jadi leh la ko hadir majlis perbincangan antara stdnt malaysia n jordan tu?
NMA: Ak bz la.. exam dkat da..
arab 1: takpe2.. btw, ko nmpak tak awek tu? camana? cun tak?
NMA : tak langsung~
arab 1: haa?!?!? asal?!
NMA : tak ttp aurat.. burok ak nmpak.. cam unta je..
arab 1: (dia buat gaya cam nak pukul ak.. pastu gelak2.. blah~)

pelik2 tol diorang ni=.= haihh

arab pendek: oh 3izzat, dgar sini.. kita ni saudara islam.. ak nak balik gi Zarqa', tapi ak takde duit.. ape kata ko bagi ak 5dinar?
arab tinggi: ko kena bgi ak skali gak...
NMA: (patot pon tadi tnye dak melayu laen mana.. nak pow ak rupanya..) iskk.. mana leh.. asal ko mintak duit ngan ak lak?!
arab pendek: kita kan saudara seislam.. kena la tolong2..
NMA : takleh2.. even seislam pon, mana elok minta2 camni..
arab tinggi: gini la.. ko kasi ak sedinar pon ok je..
arab pendek: aah.. sian kat kitorang.. takde duit ni.. nak balik kampung..
NMA : ape kata ko minta duit kat cashier kat dlm cafe tu? diorang lagi byk duit dari ak=.=
arab pendek: (muka dia mula panas) ya 3izzat! ko kenal tak ak?!
NMA: mana ak kenal ko!!
arab pendek: ko tgk tangan ak ni.. byk tak parut? (dia tunjuk parut2 kat tgn n muka dia)
NMA : biasa r.. ak ada gak=.= (tunjuk tgn ak)
arab pendek: ak ni Otai Zarqa' taw?! bagi ak duit! cepat!
NMA : (perkataan otai tu, ak assume je.. sbb ayat dia seolah2 gitu) takmo~ (ak wat muka tak layan)
arab pendek + arab tinggi: (diorang kuarkan pisau...)
NMA: iskk.. ah sudah.. ak dah la sorang2 je ni.. nak lawan, bahaya.. 2-2 ekor ni ada pisau..
arab tinggi + pendek: cepat kasi duit!!
NMA : (ak bangun dgn pantas.. ak tepis tgn mamat pendek tu kuat2... pastu ak lari.. masuk dlm cafe)
arab pendek: Ak taw ko dduk syari3 jami3ah kan? takpe2.. ak jumpe ko kat sana, siap la!
NMA : ko ingat ak takot ko ke? 1 sama 1 boleh je! anak haram! (tetiba ak terkluarkan kata2 tu.. geram sgt)


pastu mamat 2 ekor tu tak kejar dah ak.. hahaha... ingatkan hebbat sgt.. takpe2.. lepas ni, ak kena lebih berhati2.. iA, slamat jer.. InnAllaha Ma3ana!! huhu~

sekian cite yg nak dikongsi..

Pengajaran cite:
1) jgn cite perkara btul kat arab.. klentong sket2..
2)jgn ddk sorang2
3)kena berani
4)blaja la ilmu pertahankan diri :D
5) jgn lupa tawakkal 3ala Allah.. :D

P/s: sape2 nak tmbah lagi, sila2

6 ulasan:

zulaikha berkata...

pengajaran : lelaki pon x selamat ea.same jugak berisiko cam akhawat..gle kentang ah peristiwa tuh jadik kat just..naseb bek xde pape..al7mdulillah

syariful bahri berkata...

ya Allah,
lau aku dah pucat gile r..
satu pengajaran utk ak..
huhu~

h a r i z, H berkata...

inna nahnu muslim, mu kuwaisah khuz masari minni. innu ana la yujad masari hassa. 3indi dinar bas wa hai 3albas ila baiti min hun. meshi?

senang citer

SaKINahMASron berkata...

haish2..
speechless aku..

~N.M.A~ berkata...

pada zulai5a:

mmg la.. haha.. mjur ak hebbat.. leh tepis2.. heee~

bahri:
iye.. amik pengajaran~

hariz:
masalahnye, dia nmpak ak bayar hutang tu.. dia nmpak ak ada duit=.=

sakinah:
speecless? =.=... asl?

Bintun AbduL Rahman berkata...

Salam mencelah..hehe

lau owg la kn...da sekeh2 da mamat arb 2...or wat2 pgl polis ke pas2 lari...hua3 [ckp cm brani je]..hik3