08 September 2009

Saya suka menjadi pemerhati...?

Assalamu3alaikum wbt..

Hari ni dah cukup 11 hari ddk di Malaysia.. memerhatikan keadaan rakyat malaysia yg bermacam2 ragam.. huuuu... ada yg bagos.. ade yg hampeh.. iskk..

Ape yg bagos?!

-Dari segi pemanduan kenderaan.. kat sini, takde kedengaran hon2 yg membingitkan telinga.. bak kate org2 muda, bleh cair taik telinga dgr hon ari2... berbza dgn keadaan di negara arab.. hon memanjang.. iskk.. kalo kat trafik light, even merah pon, nak hon jugak.. padahal tak jejas pape pon kalo tunggu diam2.. btw, pernah sy terpikir, adakah rakyat arab dilahirkan untuk blajar meng"hon"?

-dari segi budak2 berumur 10tahun ke bawah.. kat sini, agak sukar walaupon ade je, budak2 kecik yg merokok, lepak2... bgus2.. kalo sy kat jordan, dak2 arab ni, umor mcm baru 5 thn kot, dah smoking=.=.. Sy ada la kenal sorang budak arab tu, nama dia Ali.. punye la kemarok nak smoking dak ni, dia kutip putung2 rokok yg ada sisa2 sket agi rokok tu.. dia amik, dia hisap.. pastu ajak sy?! =.=.. iskk.. ape la.. pastu berlagak ganas... rambut wat skill pacak2.. ape la.. ko ingat, wat camtu leh jadi hebbat ke? =.= pastu nak tunjuk sgt muscle dia yg takde pape tu.. kata dia kuat la, ape la.. haihh.. dak tu.. mmg nak kena pijak ngan sy.. pijak smpai penyek!

-bersopan la jugak.. even ada gak yg kurang ajar.. bese la.. manusia.. mana2 ada baek n jahat.. hooo.. kat arab, entahla.. sy rasa cam ramai yg kurang asam dari yg bek? bak kata2 senior di Jordan, arab ni, takde yg wa9ot (sederhana), smua extreme2 je.. kalo baek, baek extreme cam nabi.. kalo jahat, jahat extreme cam fir3aun.. hoho.. bukan sy yg kate~

Ape yg kureng?!

-penjagaan aurat terutama golongan wanita.. iskk.. saket mata melihat.. yg paling sy geram tgk.. bile pakai tudung, tapi pakai baju lengan pendek.. wehh.. tak blaja ke kat skola2 dlu? kesemua tubuh wanita adalah aurat kecuali muka n tapak tgn.. ada satu ag.. pakai tudung, tapi pakaian dia.. adei.. tensi je tgok.. org bulan pose nak la jaga lebih2 sket.. tapi.. huuu TT__TT
bayangla.. pakai tudung, tapi pakai jeans yg gile ketat.. sampai nmpak yg blakang tu?! baju singkat tunggeng (istilah kelantan)?! kadang2 baju yg jarang.. leh tmbus dalam kalo tenung=.= iskk.. kak, tak cukup kaen ke nak bli yg labuh sket? eh, tapi handphone mereka mahal2.. mustahil.. tapi, nak beranggap baek pnye pasal, pk je la mereka2 ni kurang mendapat ddikan agama.. haihh..



-terlalu stick to the adat... kadang2 adat tu boleh je kalo tak buat.. tapi, orang melayu ni suka pk, "nnt ape org kata".. iskk.. ape lah.. as long as menuruti syariah, takpe je.. sampai dalam komsas pon, dak2 melayu di "latih" dgn kata2 seseorang, "Biar mati anak, jgn mati adat".. sy tak kesah pasal adat tu kalo nak jaga pon.. tapi kalo adat yg bertentangan syariah, jgn le stick...

-tak suka menuntut ilmu agama.. terutama golongan muda.. tak kata takde, ada je.. tapi majoriti tak suka.. kalo tnye kenpa, jawab sama.. "alah.. benda2 yg diajar tu mcm kat skola je".. eh, mmg la mcm kat skola.. tapi diterangkan dgn lebih detail dari buku teks tu.. kdg2, sy tgk ada yg solat tu, cam based on taqlid smata2.. mcm tak tahu hukum2.. for example, stiap kali nak bgn untuk masuk ke rakaat seterusnya, agkat tangan cam takbiratul ihram tu.. isk3.. angkat tgn tu sunat pada 4 tmpat je... masa takbiratul ihram, masa nak ruku3, masa bgn dari ruku3 dan bgn dari tahiyat awal.. tu je based on sy blaja la.. satu lagi, kalo solat berjemaah, mmg ssah la nak rapat2kan 9of... kalo dah ajak pon, dia datang dkat skit.. tapi still ada jarak.. kalo kita pegi rapat kat dia, dia lari.. hadoooi.. kena ubah tu.. but how?!




Sy ckp camni bukanla nak kata sy baek, bagus ataw sbgainya.. sy sdar je sy ni loppek je.. dlm proses pembelajaran jugak.. tapi smua2 ni mengganggu fikiran la jugak.. N target sy once dah sah menjadi doktor nnt, adalah mengubah mentaliti rakyat... kalo takleh rakyat, at least my patient.. sbb ape yg sy nmpak, mostly, org melayu ni.. kalo doktor cakap, dia dgaaaaar je.. takde nak lawan2.. so, gunakanlah peluang "org dgr je" ni, untuk da3wah... heee... cakap mcm terlalu ideal je.. tapi iA, kita cuba.. kalo kita tidak mengubah kaum kita, sapa lagi?



Sebelum brenti.. marilah kita sama2 bertadabbur maksud ayat al-quran di bawah..

"Kamu tidak sekali-kali akan dapat mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu dermakan sebahagian dari apa yang kamu sayangi. Dan sesuatu apa jua yang kamu dermakan maka sesungguhnya Allah mengetahuinya."

[QS 3:92]

sama2lah kita renung2kan.. Al-quran diturunkan sbg panduan bagi org2 yg bertaqwa.. dan sempena bulan ramadhan, marilah kita tingkatkan amalan kita dgn bersedekah.. byk kelebihan tu.. antaranya~

"Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya."

[QS 2:261]


Wallahu a3lam~

4 ulasan:

zulaikha berkata...

aku setuju sgt2 weyhh

~N.M.A~ berkata...

boleh wat poll ni kalu stju.. ngeh3

zulaikha berkata...

ak rse xkan ade yg x stuju..h0h0

kalo nak wat poll pon,wat poll sape yg x stuju..hehe

ismisirr berkata...

ustzh aku pnah kate, kte ni pmpn (excluding the blog author), kene TUTUP aurat..bukannye BUNGKUS aurat..hehe..
so, yg pakai ketat2, sendat2..sah2 la bungkus namenye..
bdk 5thn pn reti kot bezakan ketat ngan tak ketat..
jgn sampai jd camni..
sape2: "adik, mana satu kakak awk?"
si adik: "ermm..yg pakai baju ketat tu..~"
ohh..malu2..