22 Disember 2009

Benda penting dalam hidup? haha

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah.. baru lepas abes stdy genetics.. mau pening2 kepala lagi.. huhu.. berbelit2 ayat.. takpe2.. Sekarang tinggal wat latihan je! Hoyeh! hehe..

Btw, tajuk ari ni nmpak cam gempak.. tapi benda biasa je.. Apakah benda itu?! Haa.. Nak taw? Kalo tak nak taw pon, nak gtaw gak! (^^,)

Ia adalah.......................

Handwashing!!!

Haha... Nampak cam benda small matter je an? Tapi effectnye besar.. Sebb byk penyakit kita dapat adalah dari microorganisma yg ada kat tgn.. For example... seseorang yg demam.. dia bersin sambil ttp dgn tgn.. then dia salam ngan korang.. korang lak kadang2 pegang2 hidung.. masuk la microbs tu dalam korang.. takpon, tak basuh tgn masa nak makan, masuk la dalam korang... hoho.. ni contoh la.. byk ag sbnya... Tu dalam kes selsema/demam.. tak masuk kes scabies ke, ape ke.. kalo scabies, lagi la.. mmg cara microb ni berjangkit adalah mllui sntuhan..

Secara significantnye, kenpa sy tulis doctor penting basuh tgn ni? Sbb, kalo tgn kita ada microb, kita boleh bunuh pesakit kita terutama mereka yg immuno compromised [takde antibody]. Jangkitan yg simple da boleh bunuh mereka.. So, remember guys, pls wash your hands before and after touching a patient. Nak masuk spital pon kena basuh tgn dlu.. kluar dari hospital pon basuh tgn.. Kita takmo menjadi pnca penyebaran terhadap infections.. kan?

Biasanya, kita leh basuh tgn kita ni dgn antibacterial soap ataw guna 70-80% alcohol solution.. Alcohol solution mmg preferable la sbb mudah.. tak perlu nak menggosok lama2.. and alcohol solution ni leh mmbunuh 99.9% bacteria yg ada kat tgn! tapi, bila tgn kita ada benda asing laen cam tanah, darah, lendiran, sila la basuh ngan air jugak ye?

Kat bawah ni merupakan cara terbaek untuk basuh tgn.. mmg diiktiraf diperingkat international!:



Biasanya, kalo nak basuh tgn gini, tmpoh masa dia adalah tmpoh nyanyi lagu besday 2x.. huhu.. kalo nak rasa baek sket, baca la al-faatihah ke ape ke.. tp jgn la baca kalo dlm toilet.. so, kalo kat spital tu, ada je sink.. guna alcohol solution lak, leh je kat mana2..^^

Kat sini jugak, nak la jugak share ilmu.. haha.. teka ttg ape? ttg elak dari jangkitan la.. normally, bila korang nak kena suntik, mesti ada doctor yg akan sapu ngan alcohol dlu.. ni nak bunuh bacteria kat tmpat suntikan tu dlu la.. sbb nak elak dari microorganism yg ada kat situ dari masuk dlm darah.. kalo masok dlm darah, bahaya! jadi septicemia.. huhu.. darah kotor..=.=.. dengan microbs! Sbb darah spatutnya sterile! So, bile doctor apply alcohol, spttnya, they should wait until the alcohol completely vapourized! kalo tak, bacteria tu hidup ag.. so, kalo tak tunggu, ibarat cam satu ritual je la.. tapi takde fungsi.. huhu.. jaga2 la..

Selain tu gak.. Ttg cara penyediaan makanan.. Kita biasanya, guna satu papan pemotong yg sama utk potong daging, ayam dan sayur2 kan? haa.. ni juga bahaya sbnya.. terutama kalo kita potong daging/ayam, then, tanpa bersihkan dgn baik, kita guna untuk potong sayur yg kita nak makan secara RAW seperti timun, salad... Sbb ape bahaya?? Sbb, dlm ayam/daging, ada microb campylobacter jejuni, salmonella enteridis.. hoho.. So, nnt sng sakit perot la.. lagi salmonella.. dia tu byk resistant to antibiotic.. SO, bila kita tak masak sayur tu, kita makan.. ada harapan kena la infections tu.. so, bagi chef2 sklian, remember this! [kalo kat spital, even pisau pon diasingkan untuk pemotongan dging and sayur]

Rasanya, cam panjg lebar lak.. huhu.. Sekdar wat perkongsian.. hehe.. Tak salah an? Papepon, kebersihan itu sbhgian dari iman~~ Selamat mencuba!

~Wallahu a3lam~

2 ulasan:

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

Salam....wah..
da macm doktor pakar da jaq ni..hihi
teruskan deh...=)

JaQ berkata...

Ili:

wslm wbt.. huhu.. thx ek? amalkan la sllu.. =P