04 Januari 2010

Semantap manakah Aqidah kita?

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, sekian lama tak update, ari ni dapat gak update. 1st post in 2010! hoho.. dah masuk tahun ni, antara detik2 terakhir dalam mengakhiri zman belasan.. waaa.. Makin pendek da umur ni rupanya! huhu TT.TT

Walau bagaimanapun, di kesempatan ini, nak ucapan jugala, Bittaufeeq bg rakan2 seperjuangan yg menghadapi fatrah final exam.. Smoga same2 kita berjaya! [Ameen]




Anyway, tajuk ari ni nak cakap sal aqidah.. Sy bukanlah org plg layak nak cakap pasal ni, but.. just rasa mcm nak ulas sket la...

Toiyyib, terus kepada isi penting kita... Mantapkah Aqidah kita? Sejauh mana kemantapan aqidah kita itu? Hooho.. adakah aqidah kita dah sampai tahap tertinggi? [Insya-Allah]

Saya tulis ni pon bukan nak hurai ape itu aqidah dsb, tp mahu mengajak rakan2 sama2 kita bermuhasabah diri kita mengenai aqidah memandangkan ramai yg sy tgk kat Malaysia, mempunyai masalah dari segi aqidah.. Sehingga ada yg mempersoalkan Kewujudan Allah.. hmm.. Mungkin ramai yg tak sdar, sdikit sbyk aqidah umat islam di Malaysia mkin membimbgkan.. huhu..

Okay, apa yg saya nmpak situasi di Malaysia atawpon situasi manusia pada zaman skrg, mereka percaya smua2 yg kita blaja dalam aqidah.. ttpi, tidak yakin.. Ha.. ayat macam berbelit sket, tapi cuba fahami.. percaya dan yakin.. perkara yg berbeza.. Jom kita hayati satu contoh:

Ada seorang penembak tepat yg mmg terkenal bahawa beliau dapat menembak seutas tali dalam jarak 100 ela! [wow!] Kita percaya dia mampu menembak dgn tepat berdasarkan rekod2 yang ada. Kemudian, beliau menawarkan untuk menunjukkan kehebatan beliau dgn mengambil ANDA lalu meletakkan sebiji epal di atas kepala anda. Kemudian, pada jarak 100 ela, beliau akan menembak epal itu.. di sini kita mungkin timbul perasaan takut, cuak, bimbang, cmas dan laen2.. sbb ape? Kita tak yakin.. Kita percaya dia mmpu tapi tak yakin...




Begitu jugalah dgn aqidah dan perbuatan kita seharian... Kita percya adanya azab Allah.. adanya azab kubur dan laen2, ttpi masih berani melakukan dosa.. sbb ape? Kurang yakin.. kalo kita yakin, comfirm dan surenya, kita takkan berani melakukan maksiat.. huhuhu.. sama2 la muhasabah.. TT.TT

Rasanya, stakat tu je dlu.. huhu.. Anyway, dalam setiap post sy, amik yg baek, buanglah yg terok.. Sama2 kita berkongsi ilmu, fikrah dan pendapat... akhir kalam, wassalam~

~Wallahu a3lam~

7 ulasan:

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

Salam..entry yg menarik kali ni..aqidah..? semoge kte dijauhi dri aqidah yg syirik...iAllah.

seperti ustaz owg ckp..benarlah org arab jordan ni..tggi2 ilmunye..bahkan driver teksi kt sne pn ade ijazah.. kdg2..kte sllu fikir,alah driver teksi je...aqidahnye msti low punyelah... walhal org yg low profile itulah sbnrnye aqidah die lbih mntap dri kte...senyp2 tp berisi...same2 kte fikirkan..=)

Juan Pablo berkata...

driver teksi kat jordan ada ijazah??? tak tau pulak saya. mungkin ada tapi yg saya nampak ramai yg memaki hamun dan mencarut. ramai juga yg baik.

saya rasa tak salah nak persoalkan kewujudan allah. yg salahnya, persoalkan nak tapi mengkaji malas. bila dah mengkaji insyaallah aqidah akan mantap.

kan dalam al-quran sendiri allah ada kutuk org yg mengikut membuta tuli agama nenek moyang mereka?

p/s bakpo xleh paka anonymous?

JaQ berkata...

wslm

ili:
mmg driver teksi kat sini ada ijazah.. bukan stakat ijazah, kdang2 master pon ada..

juan pablo:
sbb sy tak suka anynomous.. so no anynomous to leave comment.. tak suka org yg brani komen, tapi tak brani mengaku komen tu dari diri dia.. dari segi mmpersoalkan, sy tak brani nak ckp boleh ataw tidak.. tak brani maen ckp rasa2 dlm bab aqidah. maaf. lagi pon, sy yakin Allah itu wujud. takde la rasa nak mempersoalkan. byk benda ag leh dipersoalkan.

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

Master pun ada...?wah..dasat2..
okeh..Ape pndpt anda ttg pengunaan name Allah dikalangan org kafir...?[tajuk debat owg]..huhu

JaQ berkata...

ili:

hmm.. boleh je.. kalo ikut spatutnya.. but, kena tgk waqi3 negara gak ar.. kalo cam mesia, bile dgr Allah, kita smua faham, Allah yg dimaksdkan adalah Allah dalam agama islam.. huhu.. takot ada budak2 yg tersalah paham plak.. tu la.. ntah.. tak pandai sgt bab2 ni nak ulas byk2.. wallahu a3lam~

ayyash berkata...

salam alaik..

saje ingin mengajak..
klu nk lebit mendalami pengajian aqidah ni, bleh la join multaqa ilmi aqidah ustaz heizal..sgt menarik..guna kita wujudullah yusuf qardhawi..insyaAllah smbg next sem..sgt menarik..

homework utk anda..klu ada masa, cari beza antara tauhid dan aqidah? nmpk sama, tp berbeza..beza dr segi literal pon okeh..nti bleh upgrade kan lg entri akan dtg..

utk adik..jom blaja..

JaQ berkata...

Ayyash:

thx.. mmg nak join.. but slow2.. tunggu dpt adapt ngan jadual yg diri sndiri wat.. once da adapt baru la join.. becoz, sy takmo saya salahkan kelas2 agama camni kalo berlaku benda2 yg tak elok atas kesalahan pengurusan masa [exam trok, tensen dsb] kalo kita join smua benda scara skli gus, nnt ssh nak istiqomah.. tol x? better wat ssuatu yg sdikit, tp istiqomah dari wat benda byk, tp tak istiqomah.. sbb ini yg biasa sy nmpak dlm masyarakt permai.. tak smua, tapi ada golongan ini.. mereka join byk benda.. tp bila ada halangan/kesusahn sket, da tak pegi kelas.. bile time exam, abes benda stop.. sy takmo macam tu.. n kalo bleh, sy nak bleh je join ape2 program even exam ataw x.. thats why, perlukan adaptation dahulu.. papepon, trima kasih byk2 atas pesanan dan ajakan tu.. insyaAllah, soon or later, I'll join in.. jzzk~