02 Jun 2010

Gara-gara Tidur Lambat

بسم الله الرحمـٰن الرحيم

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah SWT kerana masih diberi peluang bernafas pada hari ini. Bayangkan kita dimatikan ketika tidur. Na3uzubillahe men zalek. Dan Alhamdulillah. Baru je beberapa jam lepas menamatkan exam mid term. Dan final exam akan menjelang pada 6/6, 10/6 dan 15/6.. Saya harapkan doa kalian sentiasa mengiringi kami.. insyaAllah.

Sekadar perkongsian. Kan kita smua dah taw, bila masuk musim panas, malam menjadi pendek dan siang menjadi panjang? Begitulah yg berlaku sekrang di negara2 yg ada 4 musim. Sekrang, di Jordan sdang mengalami musim panas. Suhu agak tinggi la. Tak reti nak ukur. Takde termometer. Hehe.. Tp siyesly, mmg panas la. Cuma dlm minggu lepas, cuaca agak tak menentu. Sekejap sejuk, skejap panas. Senang demam [common cold] jugak bila berlaku camtu. Sbb ape? Sbb suhu yg sesuai untuk Rhinovirus replicates dalam badan kita, pada suhu 33 degree iaitu pada suhu hidung. Bila pertukaran suhu camtu, suhu badan pon berubah2. Akhirnya kena common cold. And rhinovirus ni byk ddk kat hidung la.


Kembali pada perkongsian. Sebnya, takde ape pon. Just nak crita kan pengalamn pagi ni. Kan sbb pagi tadi sy ada exam, so malam tadi agak tido lewat la.. Kat Jordan skrg, subuh masuk awal. pukul 3.50 lebih kurang, dah masuk subuh. Magrib plak lewat. Dalam 7.45mlm dan isyak pon 9.17mlm. So, bleh la kita tgk camana skejapnye malam tu. Jadi lepas sy stdy2, tido la dlm dkat2 pkul 1 pagi. Around 2jam 50min la nak subuh. Sblm tido, cam biasa, set alarm kat handphone G900 sony sy. [ttba promote.. takpe.. ada sbb knp sy promote]. Then, tido la dgn aman. Sdar2, saya rasa sakit kat telinga sya.. smacam je sakitnya. Pedih2.

Maka, sy gagahkn diri bukak mata. Mak aih! Terkejut sy!! Mukus, hamster jantan sy, yg gigit telinga sy! Masa sy menjerit tu [bukan jerit ala2 tarzan tu.. jerit terkejut je la], Mukus wat muka terperanjat, statik=.=" sambil tgk sy=.=. Geram je tgk beliau! Pastu beliau lari.. maka upacara kejar mengejar pon berlangsung la. Lepas berjaya tangkap, sy nak letak dlm sangkar.. Pelik.. Camana pintu sangkar tu terbukak=.=" Hebat btol beliau leh bukak pintu tuh. Then sy letak balik beliau dlm sangkar tuh.


Mukus


Then, cadangnya nak sambung tido la.. dah la tido lewat. Then tgk jam.. Ya Allah, dah kol 4 lebih.. TT__TT miss solat subuh berjemaah. Syuruq masok kol 5 setgh lebih kurang. So, sy pegi la siap2 dan solat subuh. Dah la pagi ni ada exam=.=" Lepas solat, sy terfikir sjenak. Terasa macm mukus sengaja nak kejut sy bgn subuh. Siyesly, tak dgr langsg jam loceng hp.. sllunya, hp sy tak berbunyi yg menyebabkan lewat bgn.. sama ada lupa nak hilangkan silent mode, ataw ada message masuk. So, kalo ada hp masok masa sy tgh tido, maka jam loceng itu tidak berbnyi. Kesimpulannya, jgn beli HP model tu. Saket ati je. Tapi pagi ni, mmg salah sy yg tak sdar. Tido lwat lagi=.=" Mjur Mukus ggit telinga sy. Haha.. So, lepas tu, terus sy kasi makann double untuk Mukus sbgai tanda terima kasih =P


Jadi, moral of the story.. Bila malam, tido la.. jgn  stdy =P.. haha.. bukan2.. jgn stdy smpai lwat malam.. stdy awal2 spya masa malam exam tak jadi camtu. Allah jadikan malam untuk kita berehat. Firman Allah SWT:


Allah jualah Yang membelah cahaya subuh (yang menyingsingkan fajar) dan yang menjadikan malam untuk TINGGAL BEREHAT dan menjadikan matahari dan bulan untuk mengira waktu (menurut peredarannya). Yang demikian itu adalah kuasa penentuan Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui. [6:96]


Dan Kami telah menjadikan tidur kamu untuk berehat?
Dan Kami telah menjadikan malam (dengan gelapnya) sebagai pakaian (yang melindungi)?
[78:9-10]


Jadi, gunakanlah masa tido sbaiknya. Jangan kurang tido sgt, jgn lebih tido sgt. Masa malam, tido, berehat.. masa siang, berjaga. Jangan jadi terbalik plak. Kita ni, normally student la... nak2, time cuti. Siang tido.. malam jadi burung hantu.. haha..

Tu je nak share hari ni.. ngeh3~ Sekian~ [telinga masih rasa pedih=.="]

~Wallahu a3lam~

5 ulasan:

Layyinul Harir berkata...

Salam...

Alhamdulillah nasib bek ade mukus.. sbgai wasilah Allah utk mngejutkn jaq bgn dri tido..kui3 say thanks to mukus..^^,

So,lenkali da abis stady langsung tido ye..jgn ade niat nk men game agi..ngeh3=p and one more thing,hp sony ericsson mmg cm2..so,better ade loceng yg bunyi die kuat gler.. bley dgr smpai 1 umah cm kt umah ni..hehe

NbNz berkata...

bgsnye Mukus :)

JaQ berkata...

ili:
wslm wbt.. aah.. alhamdulillah dia kejut. btw, tak best guna jam loceng tu.. nnt lama2 lali da ngan bunyi tu.. klo guna hp, leh tukar2

bell:
mmg dia bgus.

mira ;) berkata...

same cam bubble...time jam loceng bebunyi..die pon bgon skali...meoww sampaila kite tutup jam tu...
kalo xtutup..die panjat bdan..:)
bes kan ade bela binatang? :)

JaQ berkata...

mirah:

aah.. rasanya nak bela kuceng gak pasni.. tp masih terpikir2.. abes tak hamster tu kalo bela kucing.. kucing best lagi.. leh belai2.. hahah.. hamster leh gak.. tp takleh lepas kuar cage tanpa kawalan ar.. hee