27 Jun 2010

Burung Kakak Tua

بسم الله الرحمـٰن الرحيم 

Assalamu3alaikum wbt

Apa khabar smua? Sihat2 ye? Hehe.. Saya, Alhamdulillah.. mkin sihat.. maklumla.. balik Malaysia.. Makan macam2.. hoho.. Haih~ Jgn la tambah berat.. tp masa 4th day kat Malaysia, timbang2 berat, macam mkin kurang.. skrg taktaw la.. mkn cam hape je.. keh3~ pape pon, dah berdebu blog ni tak diupdate.. uhuk3~ skrg kena rajin2 menulis plak.. hee~

Td lepas termenung panjang.. Ttba terfikir satu perkara.. Burung Kakak Tua~ Kenapa agaknya? hehe... Teringat plak lagu masa skola tadika dlu~

Burung Kakak Tua~~
Hinggap di Jendela~~
Nenek sudah tua~~
Giginya tinggal dua~~

Keh3~.. Lwak plak teringat lagu neh.. Tapi apa y sy nak sampaikan kali ini? Haa.. Begini.. Korang penah tak tengok burung Kakak Tua? Burung ni terkenal dengan sifat apa? Sudah tentu smua org tahu.. Burung Kakak Tua terkenal dengan boleh berckap apabila diajar! Hehe.. Namun begitu, even burung ni pandai bercakap bahasa manusia, dia sbnya paham tak ape benda yg dia cakapkan itu? Of course la tidak.. sbb itu bukan bahasa dia.. Sekadar ckp shj.. mcam tiada apa2 manfaat pon~

Sebelum korang proceed, try tgk video ni dlu~


Da tgk? haa. apa yg korang pikirkan skrg? Sama tak mcm apa yg sy fikirkan?

Begini la.. Keadaan manusia pada akhir zaman... hmm~ sbnya sy sedih.. sedih la melihat keadaan dunia skrg.. Bukan sy nak ckp sy ni baik.. sama sekali tidak.. ttapi sdih melihat apabila benda yg spatutnya kta capai, tidak tercapai scara maksima.. Contohnya, ramai je dalam kalangan kita ni yg menghafal al-Quran.. tetapi, berapa ramai antara kita yg faham ape yg kita hafal? Apa bezanya kita dgn burung tadi? Dia juga menghafal al-quran [even sikit]... dia tak paham, kita pon tak paham.. Jadi mana perginya perbezaan kita dgn dia? Kita dikurniakan akal untuk berfikir, qolb untuk memahami.. tapi berapa ramai yg cuba nak menggunakan smua ini untuk memahami ayat2 yg telah dihafalnya? Firman Allah swt:

Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahannam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. [7:179]


Hmm.. Lebih teruk dari binatang ternakan? Bukan sy yg kata~~~ ada lagi ayat al-quran laen.. tp apa kata anda cuba carinya sndiri? hehe.. kerja rumah ni! =P

Td kes paham.. Sekarang pula, berapa ramai antara kita yg hafal al-quran, bacaan al-Qurannya betul sbgaimana yg spatutnya? Boleh ke kita biarkan bacaan kita mcm tu ke? Hmm.. sy taw, bukan mudah.. Tetapi, kita diberi pluang untuk belajar.. Jangan la sia2kan pluang tersebut.. Lagipon, takde pnye org yg dilahirkan, dah pandai baca al-Quran.. syeikh2 yg terrer tu smua, mereka belajar juga.. kan? Firman Allah swt:

Orang-orang yang telah Kami berikan Al Kitab kepadanya, mereka membacanya dengan bacaan yang sebenarnya, mereka itu beriman kepadanya. Dan barangsiapa yang ingkar kepadanya, maka mereka itulah orang-orang yang rugi. [2:121]


Lihat? Orang2 yg mmbaca dgn bacaan yg sbenarnya la dikatakan beriman padanya.. Jadi, lebih2 lagi kpd para lelaki.. anda smua akan menjadi pemimpin, imam dan ktua keluarga.. Kena la jadi contoh kepada org yg dibawah anda.. Jangan la kita jadi seperti ketam mengajar anak2nya berjalan lurus.. Namun demikian, kalo mmg da keras sgt lidah, nak wat camana?

Tapi kes2 di atas ni, takde la teruk sgt.. yang lebih teruk, bila hafal al-Quran pon tidak, then baca pon jarang2.. kalo ada yg baca pon, skadar baca seperti burung kakak tua.. Ya, benar! Memang baca pn dapat pahala.. tapi, adakah itu tujuan utama al-Quran diturunkan? Saya tak nafikan, al-Quran mmg boleh membersihkan dan menjadi penawar bg hati even kita tak paham.. sbb Allah mmg telah berfirman:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu dan juga menjadi hidayat petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman.[10:57]


tp bila kita faham, kesannya lebih daripada itu kan? insyaAllah~ hehe.. Kan al-Quran ni merupakan mu3jizat terbesar nabi Muhammad saw? So, mri la kita sama2 mengorek rahsia2 yg ada dlm al-Quran!

Scara kesimpulannya, marilah kita bersama2 cuba memahami al-Quran.. at least, bila baca, tgk terjemahan.. bagi yg dah hafal al-Quran pula, bila anda baca, cuba bygkan maksd ayat2 yg dah dihafal.. barulah kita terasa peringatan itu.. Nak ngulang pon sronok! Besides, kita telah berjaya mengelakkan diri kita dari disamakan dgn burung kakak tua tu~ hehe.. Takkan suara je sdap, tp tak paham ape2? [terkenang plak tgk pertandingan hafazan.. kalo student malaysia, bila tnye ttg kandungan, takleh jawab.. hm~~]

Papepon, sy faham je.. kta smua manusia.. tak smpurna.. but, kita kena sntiasa berusaha untuk brubah.. sy sndiri pon amat byk lagi kesilapan yg perlu diubah.. sama2 kita berubah, insyaAllah~

~Wallahu a3lam~

2 ulasan:

Ayah Ding berkata...

Salam,
Selamat bercuti dan makan. Kalau bab makan, menggugat keimanan betul bila balik ke M'sia. Once upon a time, berat badan ayah Ding tambah 10 kilo cuma dalam masa 3 bulan bercuti. Termenung sejenak memikirkan kelazatan makanan melayu. Termenung dua jenak pula pikir cholesterol, high glycemic foods, triglycerides dan sodium. Serampang dua mata.

Atiqah Solehah Jamil berkata...

perumpamaan yg baek