21 April 2011

Clockwise or anti-clockwise?

Assalamu3alaikum wbt..

Just nak sharing simple benda... Try tgk gambar di bawah


Korang nmpak tak gambar yang berpusing di atas. Kalau nampak, gambar ni berpusing clockwise atau anti-clockwise.. at 1st, saya tgk clockwise, then tgk balik, jadi anti-clockwise plak.. Asalnya, saya pk, mgkin gambar ni mmg disetting pusing ikut clockwise kejap, anti-clockwise kejap.

Maka, saya buat satu experiment menggunakan camera handset. Saya amik video gmbar diatas, dan sbut kuat2 apa yang saya nmpak ketika itu sama ada clockwise ataw anti-clockwise.. beberapa kali sy bertukar2 arah. Abes je record, saya tengok balik video yg saya da record, dan cuba matchingkan, apa yang saya tengok sekarang dengan apa yg dah saya record. Nyata berbeza! So, my conclusion, otak kita yang mengawal sama ada kita tengok clock wise ataw anti-clock wise..

Gambar yg kat bawah ni pon bleh gak wat camtu.. and ada sbb kenapa leh jadi camtu.. keh3.. tp gambar ni agak seksi kot [?] even semuanya gelap je.. rasa2 kalo sensitive ttg camni, takyah click la button kat bawah ni ye?

Gambar:

Sub7anAllah!!


~Wallahu a3lam~

5 ulasan:

arekymz mukmeen berkata...

sy tgk dye tukar2 arah la.
mmg pelik la.
sakit hati pon ade.
hahaha.

JaQ berkata...

Yep. btw, da ada edit post ni sket.. letak satu lagi gambar.. but, mcm yg da ditulis kat situ..

dan pertukaran pusingan tu bergantung pada otak kita pk camana kita view gambar tu.. means, pada angle mana kita view..

utk gmbar pmpuan tu, kalo otak kita pk, kita view dari bawah, putaran jadi anti-clockwise.. kalo pk dari atas, jadi clockwise..

Wanie Azeera berkata...

hahaha wanie siap bagi arahan lagi :p subhanallah! otak kita mmg hebat! :)

crixerity berkata...

berapa kali aku tengok dari dulu tetap clockwise.
:)

ctafiqahaminah berkata...

http://www.asiandramadownloads.com/2011/06/godhand-teru.html