23 Jun 2011

Pandangan Mata Itu & Perkahwinan

 أبدأ باسم الله والرحمن وبالرحيم دائم الإحسان
فالحمد لله القديم الأول الآخر الباقي بلا تحول
ثم الصلاة والسلام سرمدا على النبي خير من قد وحدا
وآله وصحبه ومن تبع سبيل دين الحق غير مبتدع

~Assalamu3laikum wbt~

Alhamdulillah, da abes pun menghantar kad2 jemputan di kawasan sekitar rumah saya. Trima kasih banyak2 jugak kepada pengsponsor kad, my sister.. Tak lupa juga pada adik saya sbb tolong anta kad2 smua ni. Trimas!

Anyway, sepanjang duduk menghantar kad2 ni, ada satu benda yang saya kurang senang. Saya tak pasti itu perasaan saya sahaja, atau kebenaran, atau godaan syaitan semata-mata. But, I really don't like it.

Normally, people will ask me, 

"Dah abes blaja ke?"

"Keje ape sekarang?"

"Kenapa kawin awal?"

Dengan satu pandangan mata... Seriously, saya tak suka pandangan mata itu. Well, kalau saya jawab sebiji-sebiji depan diorang, kang nanti apa yang mereka kata? Takpelah. Mari nak jawab kat sini.

Firman Allah swt:

Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. [Surah an-nur (24) : 32]


Telah dijanjikan semua ini. Mengapa perlu persoalkan lagi. Besides, yang memberi rezeki itu Allah, bukannya pekerjaan. Bukan saya nak kata, pernikahan tidak memerlukan kepada sumber kewangan. Memang perlu. Tetapi, ini tidak bermakna pelajar tidak boleh berkahwin. Kalau dapat anak pun, sebenarnya tak perlu takot. But, jika masih belajar, better family planning la. Hal ini sudah diterangkan dalam Al-Quran! Kerana orang zaman jahiliyah dlu pon takot dapat anak sampai bunuh2 anak disebabkan mereka takut kepada kemiskinan. 

Firman Allah:

Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kepapaan; Kamilah yang memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu. Sesungguhnya perbuatan membunuh mereka adalah satu kesalahan yang besar. [Surah al-isra'  (17) : 31]


Besides, saya teringat dengan satu hadith Rasulullah SAW yang bermaksud:

Seorang perempuan telah datang kepada Rasulullah SAW lalu baginda bersabda, "Siapakah yang mahu mengahwininya?" Lalu seorang lelaki berdiri seraya berkata, "Aku." Lalu Nabi SAW berkata kepadanya: Berikanlah mahar kepadanya walaupun sbentuk cincin daripada besi. Lalu lelaki itu menjawab, "Aku tidak mempunyainya." Kemudian Rasulullah SAW bersabda, "Kini aku kahwinkan kamu dengan perempuan itu dengan mahar ayat-ayat al-Quran yang ada pada diri kamu. -Riwayat Ibn Majah


Well, kalo tengok scara kasar, lelaki ni tak brapa ada duit pun. Tapi Rasulullah bagi jugak kawin. Takde la plak Rasulullah SAW bersabda suruh pegi abes blaja dulu, then baru kawin. [Well, ini fahaman saya la. Kalau silap, bleh je betulkan =)]

Kemudian, ada lagi hadith Rasulullah SAW yang bermaksud:

Apabila datang meminang kepada kamu orang yang kamu redhai agama dan akhlaknya maka hendaklah kamu kahwini akan dia, jika kamu tidak melakukannya nescaya akan berlaku fitnah di atas muka bumi dan kerosakan yang besar. -Riwayat at-Tirmizi


Nah, dah terbukti pun sekarang. Lihatlah macam mana situasi di Malaysia. Pelacuran, mengandung, buang bayi. Lihatlah! Dan mungkin sebagian besar berlaku masalah seperti ini, adalah dari kontribusi disebabkan perkara seperti dalam hadith di atas. Boleh jadi mereka yang sudah beragama, terjelopok ke dalam lembah maksiat disebabkan dihalang keinginan mereka untuk berkahwin. Sifir yang mudah:

Bercinta + susah kahwin = Maksiat


But, 1 thing. Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab, bukan keseronokan. Dan perkahwinan mempunyai matlamat. Antaranya, untuk melahirkan masyarakat muslim soleh solehah dan musleh muslehah [masyarakat muslim]

p/s: Tinggal around 30jam lagi untuk memikul tanggungjawab sebagai suami. Semoga dipermudahkah segala urusan dan semoga bahtera perkahwinan ini dalam bimbingan dan keredhaan Allah swt.

~Wallahu a3lam~

5 ulasan:

Imran Yazid berkata...

jaq aku xley dtg. aku kne mocktest driving esok sbb luse aku ade test jpj. sob sob sob sob T.T

anywayyy, all the best for tomorrow. tak sangke muke comel macam kau dah nak kawen esok. kahkahkahkah. peduli jep diorang cakap ape. yang penting kau ikhlas nak kahwin dan nak elak maksiat+fitnah+etc. kan kan?

i pray the best for you for tomorrow occasion. banyak2 doa lah supaya semua berjalan lancar. ameen.

-hazen berkata...

barakallahhulakuma wabaraka alaikuma wajamaa bainakuma fi khair.

JaQ berkata...

imran:

berehs2~ thx bro.. hahaha

p/s: aku comel ke? lalala~


sadis:

trimas bro.. nnt meeting KK ad org handle tak? ko je la handle.. :P

Izzuddin Johari berkata...

assalamualaikum ya akhi.wah dah nak kahwin ya. selamat pengantin baru..
barakallahhulakuma wabaraka alaikuma wajamaa bainakuma fi khair.

dr izzuddin johari.member btn dulu.hehe...

sibhuscollection berkata...

Salam 'alayk hik3 ^^ barakallahu lakuma wa baraka 'alaikuma naa ^^ tahniah buat pasangan muda ni yep..semoga kekal hingga ke syurga, insyaAllah ameen ^^