15 November 2009

Lunak dan Kasar?

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, masih bernafas di pagi hari ini. Dan berpeluang pula nak tulis pagi2 ni even ada kelas kol 8.15.. tapi skrg baru pukul 6.40 pagi, masih awal. Banyak benda leh wat ag masa2 camni. Alhamdulillah juga, "kewajipan" ari ni dah settle.. Tinggal "sunat" ari ni je tak lagi.. Hm, malam ni la wat, insyaAllah..

Pagi ni, just nak timbulkan satu persoalan dan sdikit pendapat saya sbg seorang hamba yg lemah. Baiklah, let's continue to the topic..


Firman Allah SWT:


Wahai isteri-isteri Nabi, kamu semua bukanlah seperti mana-mana perempuan yang lain kalau kamu tetap bertakwa. Oleh itu janganlah kamu berkata-kata dengan lembut manja (semasa bercakap dengan lelaki asing) kerana yang demikian boleh menimbulkan keinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya (menaruh tujuan buruk kepada kamu) dan sebaliknya berkatalah dengan kata-kata yang baik (sesuai dan sopan). [QS 33:32]

Apa yang korang faham terhadap ayat ni [terutama akhowat]?
Adakah korang paham ayat ni hanya diturunkan kepada isteri2 nabi saw sahaja?
Jawapannya, sudah tentulah tidak! Ayat ini hakikatnya turut diturunkan kepada sluruh umat manusia terutamanya wanita.

Okay, bile kita teliti ayat2 tu an, ini bermaksd bile seseorang wanita itu hendak bercakap dgn seseorang lelaki bukan ajnabi, dia tak boleh berkata2 dengan suara yg rendah lembut sebagaimana seseorang isteri berkata kepada suami. So, apa yg kita dapati di dunia hari ini, ramai je wanita2 yang ckp dgn suara yg lunak ngan orang yg bukan ajnabi. Bukan ape, kalo wat camni, dia mmbuka ruang2 yg tak elok kepada llaki ajnabi tu sndiri terutama yg ada penyakit hati. Jadi, Allah nasihat ni, untuk kesejahteraan lelaki dan perempuan itu sndri.

Namun begitu, apa yg saya kecewa, ada antara mereka yg mengamalkan ayat ni, dia amik yg atas je.. iaitu tak melunakkan suara.. tapi dia tak amik ayat bawah tu, iaitu mengucapkan perkataan yang baik. Mereka taknak melunakkan, ttpi jadi kasar plak. Takkan nak amik ayat Al-Quran separuh2?



Apakah kamu beriman dengan sebahagian Al-Kitab dan kamu kufur kepada sebahagiannya yang lain? [QS 2:85]


Menyebabkan org laen plak terasa ati. Lihatlah! Betapa Maha Bijaksananya Allah SWT, Dia pesan jgn lunak dan juga pesan, jgn kasar.. Sebb Allah da taw, kalo kasar, ada yg terasa nnt. Masya-Allah... Jadi, kalo bercakp ngn yg ajnabi, jgn guna suara lunak tapi ckp dgn baik iaitu tidak kasar dari segi ayat dan sbgainya.. Saya terasa nak ckp, sbb penah je kene.. takpe, fikir positive.. dia nak jaga. Atau dia tak sengaja what so ever..

Jam dah menunjukkan pkul 7.07 pagi.. Nak pegi kelas da.. Jgn lupa tinggal komen~

~Wallahu a3lam~

10 ulasan:

zulaikha berkata...

thanx for the reminder
kdg2 manusia ni x sedar ape yg dye wat
melaenkan ble ade org tegur
ble ad org yg tegur,maknenye Allah still love us :)

JaQ berkata...

alhamdulillah.. actually, ape yg ak kena ni, kat sini ar, jordan...

syariful bahri berkata...

perempuan gedix patut amik pengajaran

umwirdani berkata...

salam.
yeah,zul is totally right.
thanx for reminding.
aasifah kalo ade salah silap.
xnak jadi manusia yang hanya mengambil separuh2 je dr arahan Allah.

JaQ berkata...

Umairah:

Sama2 membaiki diri ke arah lebih baik. Stiap manusia wat kesilapan. Tapi sebaik2 orang yg buat salah, adalah yg bertaubat.

Bintun AbduL Rahman berkata...

Pengalamn itu kdg2 menyakitkan,kdg2 mengembirakan...tol x??ttpi sgala2nya indah bila kita mngenangnye kembali.
Wanita ni memg sukar utk difahami sebenrnya dan terlalu sukar untuk ditafsirkan..mungkin itu memg sikap semulajadinya @ dia ingin menjaga dr sgi b'komunikasi dgn llki y ajnabi. Kita hanya perlu b'fikirn positif & terima cara die seadanya..wallahu'alam.

JaQ berkata...

Ili nurizzati:

Yup.. bg sy, wanita adalah the most complicated creature! sbb, dari segi emosi mereka complex, proses dalam badan mereka complex [ngan hormon yg mcm2=.=], perangai mereka complex, sifat mereka complex, kekuatan mereka complex, hatta surah an-nisaa' pon antara yg ssh TT__TT


nway, pk positif mmg kena sntiasa bile berhadapan ngan wanita even dia pk negatif kat kita =)

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

Jaq : ha tau xpe...nsib bek jaq amik sains...so gneknla ilmu itu sbaiknya...hihi wanita ni memg mudah utk b'fikir ngatif dan adakalanya die sukar utk b'fikiran ngetif...almaklumlah,wanita ni dikurniakn dgn 9 nafsu & 1 akal...klo nafsu da kuasai die punya akal,memg mudah utk b'fikirn ngtif.huhu Tapi jgn riso,tidak semua wanita bagitu..mgkin ade sbbnye t'sndiri @ storinye sndri knpa die mudah b'fkirn bgitu.ok? eh ni da masuk bab psycology ni..adeih...hihi

JaQ berkata...

Ili nur'izzati:

oo.. takpe la.. stkat ni tak perlu lagi nak mmahi wanita scara total.. paham sket2 sudah lah.. malas nak taw lebih2.. haha.. nnt da tua2 sket, leh la kot taw lebih2? insyaAllah, tak smua wanita camtu.. ada je yg positive thinkers.. yg pnting, kita kena gak sntiasa positive! =)

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

yeke jaq...hmmm...[ad mkne]hihi..
yes,think positif always....=)