24 Ogos 2010

Pengalaman Satu Hari di Bulan Ramadhan

بسم الله الرحمـٰن الرحيم

Assalamu3laikum wbt

Al7mdulillah, dpat juga update blog ni. Dah dekat sbulan berabuk. *sapu2 blog guna bulu ayam* Ha, kurang sket debu. Heh. Lagipon, memandangkan musim panas + ramadhan + kelas + exam, mmg agak ssh la nak update. Exam baru je abes smlm. Susah exam smlm. Takpela. Tawakkal je la. Dan kene bersedia menghadapi segala kemungkinan. Doakan kami smua lepas subject ni [ameen]. Sbb kat JUST, repeat subject bermakna repeat tahun. Takot2~~ T_T Pape pon, hari ni skrg nak tulis pengalaman yg dihadapi di negara arab ni. Pengalaman yg mana sy takleh lupakan. Biasalah, pengalaman 1st. Heh [panjang ni..]

Al-kisah. Crita ni berlaku pada hari Sabtu, 21/8/2010. Btw, to those yg concern, tarikh 21 Ogos merupakan tarikh mengingati Al-Aqsa. Tapi scara lebih bgus, jgnla hanya pada tarikh itu kita bersemangat. Seelok2nya, stiap ari kita doakan pada saudara kita di sana, insyaAllah. Kembali kepada cerita. Oh, ya! Seblum tu, sbnya sy exam pada 21-23/8/2010.. final.. hehe.

Nak dijadikan cerita, pada 21/8 tu, pada pkol 1 lebih kot kalo tak silap, bekalan elektrik terputus menyebabkan tido sy terganggu. Amat geram. Sy jenis takleh tido kalo panas2. Hu. Terok tol prangai. Maka, sy pon bgn la suhur pkol 3 pagi. Makan ape pon sy dah lupa sbnya.. yg penting, slepas je solat subuh, sy dah tak larat nak baca quran. So, nak elak dari silap baca, sy tido. Btw, sy ada exam pada pkol 8.00 pagi.

Masa tido, mimpi punye best. Mimpi balik Malaysia. Hoho.. Pastu, ttba dgr satu musik dragonball. Pelik. Macam penah dgr. Tapi wat2 taktaw dlu. Berkali2 gak la bunyi. Baru teringat! Jam loceng henphone! Terus kluar dari alam mimpi. Tgk jam.

Jam 8. 21 pagi

Ya Allah, terus melompat sy dari tilam yg separa empuk itu! Lantas cpat2 masuk bilik air [sy dah mandi b4 sbuh tadi ok?] amik wudhu', pakai baju melayu [sbb lepas exam, cdgnya terus nak pegi Amman, kelas talaqi] letak mushaf dlm beg, sgala2 benda yg perlu. Dah siap, terus je sauk slipar [kasut lambat nak pakai] dan turun bawah. Kelebihan kawasan umah sy ni, byk teksi tunggu kat bawah. Lantas terus ada sorang pakcik arab tanye saya nak gi Jamiah [university] ke? Sya jawab la nak. Terus ramai2 pakcik arab yg merupakan driver teksi tu men tarik2 sy. Ada yg kata dia tegur dlu, ada yg kata dia tunggu kat situ dlu, ada yg kata dia nampak sy dlu. Kena tarik kaw2 gak. Haih. Tensi tol. Orang dah lambat ni! leh plak dia men gitu. Lantas sy trus gtaw sy lewat gile da ni. Maka, sorang pakcik teksi tu menang [dia tarik sy plg kuat. saket woo].

Dalam teksi, sy gtaw dia, sy exam kol 8.00pagi. Jam da menunjukkan pkul 8.40pagi. Sy bersiap pagi tadi dlm 15minutes, pakcik2 tu gaduh 5 min.. Sy suruh dia bawak laju. Dengan muka yakin, pakcik tu kata beres. Dia akan bawak laju. Huh~ laju la sgt. Sampai 3-4 kete lintas dia. haha. Sampai kat university dlm kol 9 gak la. kena charge 5dinar. Cis. Amik kesempatan. Nak gado, da lwat sejam ni. T_T Apabila sy masuk je block kejuruteraan kat situ, baru terpikir. Weh. Tak taw tempat exam =.=" Masalah besar! Call2 member, smua da ttp hendpon. Masalah besar. Nak tpon MMJ, dia pon exam sama ngan saya. Of course la ttp hp gak=.= maka, tpon la Zul. Tgah2 merayau sorang2 sambil ckp tpon, ternmpak la doctor lalu! Mata bersinar2! Terus kejar doctor, gtaw bgn lambat. Malu seyh nak gtaw. Mjur doctor paham lantas sy dibenarkan masuk tmpat exam. Masuk je tmpat exam, asal smua muka len2? =.=" Rupanya sy exam kat section len. Sy gtaw doctor. Doctor kata takpe je. Minta2 la betol2 takpe. Ameen.

Macam biasala, jawab la exam dgn kelam kabut. Soalan takde la ssh sgt kot, al7mdulillah. Abes je jawab exam, balik.. tgk jam, awal lagi kalo pegi Amman. Kelas ngaji start lepas Zohor. So balik umah dlu. Letak2 buku smua2 dlu. Kat umah, prot plak wat hal. Maka sy kluar dari rumah nak gi Amman, pkol 11.21pagi. Tahan teksi, pegi mujamma3 janubi@3mman jaded [stesen bas Selatan @ Amman Baru]. Dalam teksi tu, ttba sy rajin berbual ngan pakcik tu. Bincang2 pasal cuaca, anak beranak dia smua. Maka, pakcik tu bawak slow. Dari jawapan pakcik tu, 1st time sy dgr arab suka musim sjuk. Sllunya suka musim panas. Katanya sbb kalo sjuk sgt, leh pakai tebal2. Tapi kalo panas sgt, nak buang ape? haha. Logik2.

Sampai je kat stesen bas, bas pkol 11.30 dah pegi T_T Next bas yg akan bergerak, pkol 12. Perjalanan makan masa dlm 1jam 15min. mana sempat! Maka sy amik alternatif kedua. nek sarfis. Sarfis ni macam prebet sapu, cuma perkhidmatan ini ada lesen. Jadi sy pon pegi tempat sarfis. Mula ada sorang offer kata 3dinar. Saya follow dia. Masuk dlm kete. Dia kata, dia tunggu sorang lagi untok penuhkan, then baru gerak. Kat seblah kete tu, ada van sarfis. Dia nak sorang gak. Pk2 balik, bek sy nek yg nak sorang lagi tu. Lagipon, dah lambat ni. Sy pon tnye pakcik van tu. 2.5 dinar je. hehe. lagi murah. Bila nak masuk je van tu, pakcik kete tadi marah. Dia kata dia perlu sorang je lagi. Dia suruh sy tunggu. Sy gtaw yg sy da lambat. Dia kata, kalo lambat, nek teksi la. Haha. Sy pon jawab la, sbb tu sy nak nek van yg sblah ni. Dia nak gerak da. Terus pakcik tu tawar 2 dinar je pegi Amman. Heh.

Dalam van ni, sy ddk tengah. Ada 2 penumpang len kat blakang sy, sorang kanan sy, sorang kiri sy, dan sorang sblah driver. Sy lega sbb bulan pose. Mesti takde yg merokok. Dalam perjalann, ada arab blakang sy ni mintak nak isap rokok. Cis. Poser la! Lantas driver tu kata marah. Dia kata, "Aku pon tak bukak pose, takkan ko nak bukak?" Wah. Bgusnye driver ni. Namun bgtu, sangkaan meleset 100%. Driver tu brenti kat satu kedai. Dia beli kopi, air mineral 2 botol besar. Then slamber je dia minum air n isap rokok. Mamat arab blakang sy pon bising la. Then dia pon turun, beli air gak rasanya, isap rokok. Hampeh tol.

Kami meneruskan perjalanan. Dalam 10min slepas perjalann bermula, sorang lagi mamat arab blakang sy ni nak smoking. Driver tu kasi plak=.= Dia siap kasi gelas kopi untok jadi ash tray. Maka 2 org merokok blakang sy. Tak lama kemudian, mamat arab sblah kanan sy minta rokok sbtg dari org blakang. Adei. Dia plak merokok. Then, arab belah kri saya plak. Waaaa! Dikepung asap rokok! Rasa nak muntah je. adeih. +_+ Jadi, akhirnya hanya 2 org je la yg poser. Saya and arab yg ddk seblah driver. Yang tak tahannya, diorang bukak pose sbb merokok. bukan minum air. Haih. melampau tol. Kemudian, arab blakang sy dengan arab sblah sy start kutuk2 sy . Mereka kata sy taktaw hukum rukhsah. Sbb tu sy tak berbuka. Cis. Ingat sy tak paham ke dua ckp ape? Nak je bagi ayat quran sal pose tu. Kan berpuasa lagi baik dari berbuka even dalam musafir? Sabar2.. dah la driver ni baca slow. Drive sambil men message. Adoi... dah lambat ni... T_T


 (Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit atau dalam musafir, (bolehlah dia berbuka), kemudian wajiblah dia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui. [2:184]


Saya smpai kat mujamma3 syamali, Amman, dalam kol 1 tghri. Terus nek teksi pegi Jabal Na6'eef. Sampai2 je, org baru abes solat zohor. So, saya decide nak solat jama3 ta2khir je. Oleh sbb pegi sorang je, dapat la ngaji 4juz pada hari tu. Start lepas zohor sampai masuk waktu asar. 3jam gak tu. Saket tekak2. haha. Takpe. Blaja pnye pasal. Masa ngaji, ditegur sket berkaitan dgn waqaf. Syeikh suruh ati2 sbb tmpat sy berenti tu cam tak elok sgt. Takpe, blaja. Ni kelebihan blaja scara talaqi. Dapat terus taw tmpat mana tak elok brenti, elok sambung, smua2 tu. Then balik lepas solat asar n jma3 dgn zohor. Pnat! Lepas tu takde la kejadian pelik da berlaku. Hehe

Cuma bila malam. Sy ada exam lagi esok. Lepas solat tarawih, nak stdy la sket. Tgok2, takde letrik la plak. T_T geram sungguh. [skrg da bli lilin.. haha] Geram je malm tu. Mjur exam ok je pada esok harinya. Hehe..

Waah.. Panjang btul cerita pada kali ini. Pnat amat kot hari tu. Dah la panas.. suhu 40+ degree Celcius. hoho. Mmg btul2 teruji la hari tu. Sekian shja cerita kali ini.

~Wallahu a3lam~

5 ulasan:

4teen berkata...

x sangka aku berjaya jugak abiskan post ko nih. hahahaha menarik2.

arekymz membuyau berkata...

assalam..
xdapat pegi ke sane..
bace pengalaman yg ada kat sane dah cukup baik..
semoge selamat sehingga tamat pengajian..
:)

JaQ berkata...

4teen:

haha.. trima kasih..

akim

Terima kasih byk2 =)

zulaikha berkata...

uhuk uhuk
tersedak-sedak pulak.heh

anyway,alhamdulillah 3la kulli 7aaal :)

JaQ berkata...

Zulaikha:

tersedak ea? haha..

6b3n~ al7mdulillah 3la kol 7al~

enshalla kol esye 5er