07 September 2010

Iklan tv3

 بسم الله الرحمـٰن الرحيم

Assalamu3alaikum wbt... Alhamdulillah, diberi kesempatan meng"update" even dalam keadaan yg tak brapa ada mood. So, this time, sy nak share satu benda. Rasanya dah ramai yg ma3ruf dgn iklan yg dikeluarkan oleh TV3. Today, saya dapat satu email yg menarik mengenai iklan ini. Dan saya akan letakkan di sini. Apa agenda yg ingin cuba disampaikan? Adakah berkaitan dgn 1 Malaysia? Atau berkaitan dengan isu-isu lain? Atau semua itu kesilapan teknikal? Lastly, bergantung pada anda smua untuk menilainya. Tapi, apa2 hal pon, Allah Lebih Mengetahui.

Sebelum kita pegi lebih lanjut, anda smua bleh saksikan skli lagi iklan tersbut:


Da tgk?

Scene 1



Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka...

Huraian:
1. Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2. Buku - Bible
3. Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4. Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5. Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis
6. Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM
7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2




Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

Huraian:
1. Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2. Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3. Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
4. North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
5. Pokok Krismas - Simbol Paganism


Scene 3


Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

Huraian:
1. Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2. Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3. Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

Scene 4

Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

Huraian:
1. Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.

Scene 5

Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

Huraian:
1. Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2. Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3. Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6

Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

Huraian:
1. Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan.

Scene 7

Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

Huraian:
1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Scene lain-lain


Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang 'menyalib' setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?



Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.



Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..

Klik di sini:
Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..


Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran:

 Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). [2:120]

~Wallahu a3lam~

8 ulasan:

-atirah- berkata...

:]salam,

trme ksih sbb share
~may Allah bless u

JaQ berkata...

atirah:
wslm wbt...

enshalla.. ameen lel jmee3~

_5ibhu5_ berkata...

mohon utk di share ya :)

KimuSaki berkata...

salam... cmtu rupe nyer mkne dye.... 1st tyme tgk ikln tuh, mmg xde meaning rye lgsg.... ntah pape je... rupe2 nyer de udang balik batu....

messyconscience berkata...

*terkejut*

thanks for sharing this with us.

[did u write all this?]

jazakallah kher.

JaQ berkata...

ibhu:
sila2

KimuSaki:
wslm wbt.. mereka takkan puas ati slgi tak ikut mereka..

messyconsciene:
Allah yujzeekal 5er.. welcome! macam sy dah ckp, sy dapat dari email. Email from my dad. Email tu asal dari mmber dia.

Laili Abdul Rachman berkata...

salam..terima kasih atas perkongsian..baru tau psl iklan nih..sblom2x ni asyik dngr org mempertikaikan..tp x tau iklan ape...x berkesempatan nk tngok..teruk nyee..apepn..terima kasih bnyk2x..

Luqman Al- Hakim Bin Foaad berkata...

assalam.
astaghfirullahahl'azim.
mcm2 agenda mereka ni.
risau rase nye.
mcm dah xselamat lg negare ni.
lindungi lah iman kami Ya Allah.
terima kasih share tentang ini.
kalo x bace ni mmg xtau ape2.
mintak izin untuk share jugak eh?