28 Mac 2010

Rehlah Merentas Benua Az-Zikr di Ummu Qois

Assalamu3alaikum wbt...


 Musim bunga di Umm Qois.. cantik kan?

Alhamdulillah.. Diberi masa lapang untuk menulis sdikit pengalaman ketika menyertai satu rehlah akademi tahfiz az-zikr.. Dalam rehlah ini, kami mempunyai 4 objektif yang ingin dicapai sesama ahli tahfiz..

1- Menjauhi maksiat
2- Memantapkan Hafalan
3- Mengeratkan Ukhuwah sesama ahli
4- Makan BBQ =P

Haha.. Secara ringkasnya, sy rasa happy la dlm program camni.. Sbb dapat rasa ukhuwah sesama org yg menghafaz al-quran.. Perasaan ini berbeza dgn ukhuwah kita dgn org yg tak menghafaz al-quran.. dia ada satu rasa special.. Susah nak describe.. Try la.. Nnt taw la camana rasanya.. Lagi2 kalo ada yg pernah ddk kat Darul Quran, mesti diorang penah rasa ukhuwah camni.. Ukhuwah yg benar2 kerana Allah..

Dalam program ini, sy dpt beberapa pengajaran la.. antaranya, pentingnya sahabat yg hafaz quran untuk sama2 menyokong antara satu sama laen.. Yalah.. Takkan kita sorang2 je nak maju? Mesti kita nak rakan2 kita juga maju sperti kita.. ataw kita mahu diri kita maju seperti rakan2 kita.. kan? Sbb menghafaz al-quran bukan satu benda yg mudah. Lebih2 lagi pada masa yg sama, kita sama2 mengambil satu bidang yg agak tough iaitu medic dan dentistry.. Smua memerlukan kepada penghafalan..

Group tasmi3 sy
Dari kiri: Arif Hakimi, sy, Loqman

Kenapa diletakkan menjauhi maksiat sbgai objektif utama? Haa.. Sbb, bila dikaji, mengapa kita mudah lupa terhadap hafalan2 kita? Antara sbbnya adalah hati kita kotor dan jiwa kita sering dibelenggu dgn maksiat. Hal ini sedkit sbyk boleh menjadi faktor, susahnya mendapat pertolongan, rahmat dan keberkatan dari Allah swt. Sy ada pernah dgr satu kata2.. saya rasa ia nasihat guru imam syafie kepada beliau.

Ilmu itu cahaya. Dan cahaya tidak dapat masuk ke dalam hati orang-orang yang melakukan maksiat

Jadi, sbb itulah dijadikan sbgai objektif utama.. Menghafaz al-quran tidaklah sesukar menjaga hafalan... Nak hafaz, tak susah sbnya.. tapi nak jaga al-quran dalam dada kita, amatlah sukar..

Dalam program ini juga, sy dapat perhatikan, kerjasama dan dorongan daripada rakan2 yg turut menghafaz al-quran tu amat penting.. Kenapa? Sbb mereka juga rasa sebagaimana yg kita rasa... Mereka juga tahu bagaimana kesibukan kita dgn pelajaran lagi, dgn mengulang hafazan lagi.. mereka lebih memahami kita berbanding orang2 yg tak menghafaz al-Quran.. Dan kadang2, bila sama2 rasa susah terhadap ssuatu ayat, kita sama2 mengulang dgn rakan2, terasa ayat tu jadi sng.. Semangat pon semakin naik! Tak percaya? Tanya lah saya~ =P Hehe.. Lagipon, bila ada antara kita wat salah, ada je yg akan nasihat.. baru lah kena dgn firman Allah swt:

 ...Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebaikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya). [QS 5:2]
Dalam rehlah ini, sempat diadakan beberapa aktiviti sperti kelas tasmi3, permainan, slot menjauhi maksiat, perbincangan, bakar ayam... Alhamdulillah, smuanya berjalan dgn lancar.. Dan kami berharap, rehlah ini dan apa yg kami buat spenjg rehlah tersebut termasuk dalam amalan2 soleh dan diterima oleh Allah swt.. ameen~

Masa proses bakar ayam BBQ, sy nmpak ukhuwah sesama kami bgitu kuat.. sama2 berusaha untuk menghidupkan api.. walaupon mengambil masa yg agak lama.. saling bertukar shift untuk bakar ayam dgn kelas tasmi3.. masya-Allah.. indahnya ukhuwah ini..

Ahli tahfiz az-Zikr yg hadir [gaya cam sy lak boss.. haha =.=]

Program ini tamat pada pukul 5ptg.. mmg letih la.. tapi apa lah sangat keletihan itu jika dibandingkan dgn apa yg saya dpt dalam rehlah ini =) Pada pendapat sy sndiri, alhamdulillah. rehlah ini mencapai objektifnya..

~Wallahu a3lam~

23 Mac 2010

Medic Jordan

Assalamu3alaikum wbt~

Alhamdulillah.. dapat peluang menulis lagi setelah lama tak tulis.. hehe.. tapi masa agak singkat, so straight to the point la..

Bagi pelajar2 junior yg hendak melanjutkan medic ke timur tengah terutama seperti jordan, sila pastikan diri anda dapat menerima keadaan yg mana lecturer mengajar anda dalam bahasa arab even bahasa pengantar subject tersebut spatutnya dalam english.. Kalo tak dpt terima fakta ini, better jgn apply jordan.. hehe.. bukan ape, takot menyesal nnt..


contoh dewan kuliah

Lagipon, tiap2 tahun, budak2 1st year akan complain pasal mende ni la.. tak cye, tanye senior2 anda yg dah mmg ada kat middle east.. Sbb ada yg kata nak mahirkan bahasa arab kan? Sbb tu pilih middle east kan? Ini lah masanya... So, hopefully, bila dah dpt jordan, jgn la complaint2 ye? Kat sini sy sertakan video clip untuk lecture anatomy saya. Untuk Cardiovascular System.. Sila dgr.. ad beberapa ketol je perkataan BI.. hehe:


video

Camana? Kalo rasa leh adapt keadaan camni, silakan dtg.. ahleen 3l urdun~

P/S: tak smua lecture camni.. tapi sllunya, stiap sem, mesti ada pnye dpt lecturer yg camni.. hehe.. so, just sbgai langkah awal ye? =)

~Wallahu a3lam~

20 Mac 2010

Berfikir

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah.. Bersyukur di beri kekuatan untuk menulis.. Selalu time nak tulis, ada keje.. pastu bila keje dah siap, da lupa nak tulis ape.. hehe.. btw, minggu exam adalah minggu yg penat.. huhu.. taktaw knp penat.. takde plak melompat2.. tapi penat otak.. takpe la.. nama pon student..

Antara hobi sy pada masa lapang adalah berfikir.. haa.. berfikir ttg ape? mcm2 la... sbb tu dah beruban kot? hahaa.. [sukati je wat teory sndiri=.=]. Biasanya, sy suka pk ttg ape yg berlaku disekeliling.. for example.. bila kita melihat seseorang yg pandai dalam pelajaran.. mesti terlintas, "wah.. hebbat nye dia ni.. boleh score exam2 yg susah.. otak dia ni pakai komputer ke? huhu.." Pnah terpikir x camtu? kalo sy, sy extend sket lagi... "hmm.. dia dah hebbat.. tapi siapa yg cipta dia sampai hebat camtu? ALLAH. Maka, Allah lah yg plg hebbat! Sbb dia menciptakan org yg hebbat!" SO, sebaik2 benda yg kita pk, biarlah sampai kepada Allah akhirnya.. hehe.. ni contoh la..

Besides, kadang2 sy suka gak wat kajian sndiri.. lagi2 bila jumpe ayat quran yg kata, "Di dalamnya ada petanda bagi org2 yg beriman", "Di dalamnya ad tanda bg org yg memikirkannya"... mcm2 la.. sbb sy rasa, bila Allah ckp camtu, mesti ada sbb.. sy teringin sgt nak taw, petanda ape yg ada tu? hehe.. byk ayat.. tp sy kasi satu contoh la.. kita sama2 pkirkan ek? InsyaAllah.. hehe.. Firman Allah swt:

Dan Dialah yang menurunkan hujan dari langit lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu segala jenis tumbuh-tumbuhan, kemudian Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma), dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaiton serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman. [QS 6:99]

Dalam ayat ini, kita disuruh perhatikan ketika buah2 tu masa dia berbuah, dan masa buah2 tu masak... sy teringin sgt nak tgk.. tp takde pluang ag.. mgkin ada satu penemuan nnt, sape tahu? Kalo sape2 ada taw something, share2 la ek?

Btw, sy juga ada wat perhatian spanjg sy ddk kat negara arab ni... Sy byk perhatikan la.. org arab dan pelajar malaysia.. dan ape yg sy nampak, org arab yg biasa2 ni, mereka seolah2 ikut sukati dia je dalam bab ibadah.. kiranya, bila kita tgk cara mereka solat, mcm2 style ada.. ada yg sampai maen msg dlm solat?! iskk.. kot ye pon ada mazhab yg bleh gerak byk kali, takkan smpai maen msg? =.= mcm2 hal lagi la.. pastu, bila dalam kes ddk tahiyat.. mmg banyak style la jumpe.. haha.. tapi benda ni bukan benda wajib.. so tak kesal la.. mgkin mereka blaja laen? husnu zon..

Tapi, kalo arab tu tak kesah la sgt.. yg lebih pelik bila berlaku pada pelajar malaysia.. sy ada tgk la.. cara ddk tahiyat akhir.. masa kat malaysia, smua ddk tahiyat akhir scara "at-tawarruk" iaitu cara yg sunnah.. [cara ini melipatkan kaki kiri ke arah kanan,dibawah kaki kanan, punggung di atas lantai, jari kaki kanan dilipatkan ke arah kiblat] rasanya smua taw cana nak ddk tahiyat akhir.. tp, org arab, jrg sgt2 sy nmpak yg ddk cara ini.. normally, mereka ddk secara "iftirosh" pada tahiyat akhir [ddk tahiyat awal]. Pastu, bila dak2 mesia ni tgk arab wat cmtu, ramai yg wat camtu jugak.. hmm.. ntah.. mgkin mereka sakit kaki? ataw mereka ada dalil tersendiri? ataw mereka taqlid? wallahu a3lam.. tp kalo bg mereka2 yg taqlid, ketahuilah, cara ddk yg sunnah, ddk scara tawarruk pada tahiyat akhir kalo mengikut mazhab syafie.. tak caye, try la bukak kitab2 imam syafie.. iA jumpe..

Begitu juga kalo bab menyapu khuf.. anda bleh rujuk pada post sy pada thn lpas.. ada sy tulis scara khas untuk tajuk meyapu ke atas khuf.. sy penah tgk budak melayu, dia pakai stokin, bukan khuf, pastu dia amik wudhu', dia sapu pada stokin dia.. hmm.. camana tu? Kalo berdasarkan apa yg sy blaja, antara syarat2 khuf ini, KALIS AIR.. stokin kalis air ke? lagipon, byk lagi syarat berkaitan dgn khuf ni.. kena berwudhu' dahulu sblm pakai... mcm2 la.. leh rujuk kat sini untuk keterangan lanjut ttg bab ini.. btw, apa yg sy ckp, bila based on mazhab syafie..

Begitu la.. haha.. tajuk berfikir ke tu? Sy berfikir jugak sbnya.. bila tgk org2 yg dinyatakan kat atas ni.. terfikir mcm2... Dia ini beljar dari sape? Ataw hanya taqlid? Ataw mmg dia ada blaja boleh wat gitu?

Berkata imam Al-Ghazali:
Ilmu tanpa amal itu gila, amal tanpa ilmu pula tidak menjadi [tak sah]

Hehe.. btw, byk benda lagi boleh kita pk.. dan mmg byk.. sy suka termenung sbnya.. lagi2 masa ddk sorang2.. pk mcm2 la.. kadang2, masa kita berfikir tu, mcm2 benda kita rasa.. kadang2, sampai rasa satu smgt yg besar.. smgat nak tahu la, smgt nak blaja la.. mcm2 la.. lagipon, dgn berfikir, otak kita aktif.. training otak la katakan~ haha.. gunakan segala pancaindera yg Allah kurniakan sebaiknya.. agar kita tak tergolong dalam golongan yg lebih teruk dari haiwan sbgaimana Firman Allah swt:

Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk Neraka Jahannam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. [QS 7:179]

Kalo perhati ayat ni btol2.. hati digunakan untuk berfikir? abes tu otak untuk ape? hahaha... pikir2 la sndiri ye? Sy takmo gitaw =P Sekadar itu celotehan sy kali ini.. hehe.. dah lwat pagi ni.. mau tido plak..

~Wallahu a3lam~

13 Mac 2010

Penat tapi best!

Assalamu3alaikum wbt~

Alhamdulillah... Diberi pluang menulis di kala bz.. hehe.. 2-3 hari ni, sy dah meng"push" badan saya over limit sket.. hahaa...

Start hari khamis, bgn pagi cam biasa... then wat la benda2 perlu, stdy.. pegi kelas taekwondo.. latihan hari tu penat gile.. abes la dlm kol 2.30ptg.. btw.. hari ni kuar result spm.. haha.. tahniah kepada yg berjaya.. sy tak pnah tnjuk kat org ag result spm sy dlu.. ada photostat je.. tgk la.. haha..

 xde la hebbat pon.. tp sijil spm cam tak guna sgt da je? kan3? so, dah leh lupakan kenangan ini~

then balik umah, solat asar smua2.. then rehat kejap.. pastu dah kena gerak untuk gi masak for MABIT [Malam Bina Iman dan Taqwa].. masak kari je la.. for around 45 org.. smua skli 4 org je.. =.=.. penat woo.. masak untuk ramai, tp 4 org je.. mmg pnat.. bile dah settle masak2.. makan.. then ada pengisian sket.. then sptutnya tido kat umah prgram untuk qiam.. tp sy tak.. minta izin balik.. knp? Sbab pkul 4 pagi nnt sy kena berkumpul dpan masjid dah.. nak bergerak ke Mu2tah ntok program KPI [Kursus Perubatan Islam]

Then balik umah.. dlam pkul 12.30 malam camtu baru tido.. pastu bgn kol 3 pagi.. siap2 diri smua.. huhu.. then bergerak la ke mu2tah.. dalm perjalann, smpat snap gambar sket.. hehe..

 logo kat baju sy tu jata kelantan ye? bukan logo UMNO=.=

Pastu kursus ni sbnya blaja cane nak rawat org yg kena rasuk jin dgn kaedah ruqyah.. satu kaedah yg mana Rasulullah saw sendri menggunakannya... Kaedah ni biasanya menggunakan ayat2 alquran.. best la gak.. sampai masa practical, ada yg kena btol2.. then rawat.. hehe.. pastu alhamdulillah, kami dapat ijazah khas/sanad untuk merawat org yg kena rasuk jin.. khas dari Syeikhul Maqari Hj Othman b Hamzan, Akademi Syifa' Qurani.. cara dia tak ssh sgt.. tp kompleks.. program ni start kol 8-5ptg.. tp sbb org yg mmg da ada jin dalam badan dia tu jin yg tak penah kena kacau lagi, so jin tu agak berlagak lagi la.. so, abes lewat prgram.. kat sini juga, kita dapat taw, antara kuat dan ilmu, mana lagi hebat? haha... ilmu? knp? [btw, syeikh tu kata, ayat ni juga bukti manusia lagi hebat dari jin] Firman Allah:

Berkatalah Ifrit dari golongan jin: Aku akan membawakannya kepadamu sebelum engkau bangun dari tempat dudukmu dan sesungguhnya aku amatlah kuat gagah untuk membawanya, lagi amanah.
Berkata pula seorang yang mempunyai ilmu pengetahuan dari Kitab Allah: Aku akan membawakannya kepadamu dalam sekelip mata! Setelah Nabi Sulaiman melihat singgahsana itu terletak di sisinya, berkatalah ia: Ini ialah dari limpah kurnia Tuhanku, untuk mengujiku adakah aku bersyukur atau aku tidak mengenangkan nikmat pemberianNya dan (sebenarnya) sesiapa yang bersyukur maka faedah syukurnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, lagi Maha Pemurah.
[QS 27:39-40]

See? Ifrit ni adalah jin terkuat! tapi tewas gak dgn org yg berilmu.. Besides, kita kena kuat la bila nak lawan ngn jin ni.. mesti ramai kata, mampu ke kita? Don't worry... ada ayat quran! Firman Allah swt:

Sesungguhnya hamba-hambaKu (yang beriman dengan ikhlas), tiadalah engkau (hai iblis) mempunyai sebarang kuasa terhadap mereka; cukuplah Tuhanmu (wahai Muhammad) menjadi Pelindung (bagi mereka). [QS 17:65]

Abes je prgram, sy teros kena pegi ke MSD [Malaysian Student Department] untuk menyusun sgala2 yg perlu.. sbb sy biro persiapan dan teknikal bagi prgram RAPS '10 [Penggarapan Al-Aqsa 2010].. so terus stop kat 3Amman, settle2kan mende ni.. tido pon kat sana bersama pengarah program dan biro2 len.. tido dlm kol 12 lebih gak ar.. bgn cam biasa.. awl..



Then prgram ari ni.. menarik! byk input baru yg amat berkesan berkaitan dgn sejarah palestin itu sndiri, yahudi dan mcm2 lagi.. disampaikan oleh Dr Zainurrashid.. beliau seorang doctor pakar dalam O&G.. huhu.. hebbat kan? Org macam beliau lah yg kita mahu!

Dalam ni, ada diterangkan oleh Ustaz Soberi ttg kebencian org yahudi terhadap org islam.. Firman Allah swt:

Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad) akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik dan demi sesungguhnya engkau akan dapati orang-orang yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: Bahawa kami ini ialah orang-orang Nasrani yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong. [QS 5:82]

Menarikkan ayat quran ini kan? saya suka baca ayat ni.. hehe.. satu sbb maksdnya.. satu lagi? rahsia~ lalala~

Pastu prgram abes sampai pkul 5 ptg.. dan saya slamat sampai ke Irbid dalam pukul 8.30 mlm tadi.. huhu.. baru je sampai.. tu tak larat tulis panjg2.. Penat.. hehe.. time to rest.. esok kena start stdy da~!

~Wallahu a3lam~

09 Mac 2010

Busy

Assalamu3alaikum wbt..

Takde nak kata pape.. just mgkin ssh sket nak tulis da.. bcoz nak mengejar lecture note yg bertimbun2.. huhu..

-BUSY-

~Wallahu a3lam~

02 Mac 2010

Makan-makan lagi



Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, knyang~ lepas makan.. hehe.. makan koftah~ best je? heee.. tp post kali ni, nak tunjuk mknn yg biasanya dak melayu makan kat Mandi Yamani~ hoho.. ari tu, sy dgn 2 org lagi rakan, pegi makan kat situ... makan 3 org je.. tp byk~! hahaha... ttba bernafsu makan plak ari tu.. dan yg hebbatnye, licin~~~ at least tak mmbazir la kan? haha..

Ni ada bberapa gambar~~

Ni sblm kami "attack".. eheh

Ok.. meh sy terang satu2 makann dia.. Mula2, Roo6ib~ macam roti canai.. hehe.. sy penah cite da pasal mende ni.. sdap~~

ni 2 roo6ib yg digabung skli

Makan roo6ib, biasanya dgn la7meh dan syumsyugoh [telur scramble].. kira cam pencicah la.. rasa dia cam biasala.. takkan tak penah makan kot telur? hehe

la7meh

Syumsyuqoh

Namun begitu, kitorang order gak pencuci mulut [cuci la sgt=.=] hahah.. pemanis la.. best~ antaranya adalah mu6obba' dan ma3som... Kalo mu6obba' ni, dia mcm murtabak.. ada 2 jenis.. yg masin dan manis.. sy suka yg manis.. so kitorang order manis la.. dia mcm kulit murtabak.. dlm dia letak jubneh [keju.. tpi jenis laen sket] pastu dia letak susu, tepung sket, dan dibanjiri dgn madu~ wahhh.. best~~ hehe.. Pastu kalo ma3som, dia adalah pisang!! Pisang yg diblend dgn tepung dan roti.. pastu diletakkan jubneh special yg dibanjiri dgn madu juga... wawawawa~~ meleleh tak?

mu60bba' 7elu [manis]~

ma3som

Pastu minom plak ngan syai 3adnin.. pehh.. mmg kemas~~

Syai 3adnin~

Haa... amcam? Best tak? Tu sy kata, sy leh gemok kejap je dtg sini.. ni laki.. yg kuat maen sukan pape lagi.. blom kira student pompuan... ada yg cam belon kena pam je.. [no offense to akhowat2 ye? =P] hehe... tapi laki pon ada je yg cam kena pam.. antaranya sy sendiri la.. TT_TT [tu la.. ckp org je lebih.. hahaha.. kena kepala sndiri] Kemudian, leh tgk hasil kitorang lepas bantai smua2 ni tak sampai 30 min.. hanya 3 org je bantai smua ni!!

licin~~ tinggal serdak je=.=

Hmm.. Alhamdulillah.. Kenyang.. rezeki Allah~ So, sape2 yg berminat dtg ke Jordan, jgn lupa singgh tempat ni ye untuk menikmati makanan2 ini!! [actually, ni makann org Yaman] tapi tak kesah la.. ada kedai kat sini.. kan2?

Ok la.. da azan isyak~ See yaa~~

~Wallahu a3lam~