18 Januari 2010

Hafaz Al-Quran

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah.. bila da abes study, rasa gatal nak menulis lagi. Haha.. Biasa la kan? Da lama tak menulis..

Tajuk hari ni cam biasa je.. sbnya, lebih kepada perkongsian.. Camana nak menghafaz al-Quran? Tapi cara ni bukanlah cara terbaik. Kerana setiap orang ada cara tersendiri. Dan saya cuba kasi sesimple mungkin. Kang banyak cam pening lak.. hehe

Okay.. Ramai berminat menghafaz Al-Quran.. tp untuk ape? Allah? Dunia? Popular?

Apabila nak menghafaz al-Quran, 1stly, saya cadangkan kita perbetulkan niat kita. Perhalusi niat. Moga2 niat yg betul, memudahkan kita untuk menghafaz firman-firman Allah yg Mulia ini.

Okay, bila dah rasa btol niat tu, dalam keadaan suci, ambillah al-Quran anda. Dan dicadangkan, sediakan satu al-Quran yg mmg khas untuk menghafal dan jgan tukar2! Jadikan ia AWEK anda. Yang mudah dibawa ke mana-mana nak bawak. Saya prefer yg sederhana saiz, beserta terjemahan. Saya akan bagitaw sebab kenapa nnt. Juga, sila setkan otak anda dgn positive.. kita boleh! jgn set ayat ni susah ataw sbgainya, dia amat memengaruhi.. [for me la]

Then, bukak la mana2 surah yg nak dihafaz tu. Kalo sy, sy suka hafaz page by page. So, I'll take the whole page. Kemudian, baca la page yg nak dihafal tu beberapa kali sampai rasa takde sangkut2 da.. Baca prefer baca secara TARTIL.


atau lebih dari seperdua itu. Dan bacalah Al Qur'an itu dengan tartil (perlahan-lahan.) [QS 73: 4]

Kelajuan bacaan tu ala2 syeikh saad said al-ghomidi gitu... Then, baca la TERJEMAHAN.


saya letak contoh page alquran yg ada dlm laptop sy

Bagi yg belajar bahasa arab, try to match the meaning to the word in al-quran.. supaya makin sng nak hafaz nnt. Lepas dah matching smua.. try to ulang lagi bacaan tu sambil pahami.. iaitu matchingkan dgn maksd beberapa kali. Kalo jenis otak dah power, skli da cukup rasanya.

Kemudian, start la menghafal ayat pertama. Kita wat contoh page 137 kat atas ni.. pasal kisah nabi ibrahim.. amik la ayat 1st skli tu.. ulang beberapa kali sampai lekat.. then try to repeat it slowly tanpa tgk smpai btol2 lekat. Bila da lekat, pergi ke ayat seterusnya.

Bila wat mcm kat ayat 1st tadi.. bile da bleh baca tanpa tgk dgn baek, try to repeat ayat mula2 dgn ayat kedua.. kalo rajin, bwat bebrapa kali [step ni penting untuk ingat urutan]. Then truskan untuk ayat ketiga. Wat mcm mula2 gak.. Dah dpat ayat tu, try ulang dari ayat 1st lagi.. haa.. camtu sampai bawah..

Kalo rajin, try amik satu ayat seblom ayat yg kita target nak hafaz, dan juga 1 ayat yg selpas target yg kita nak hafaz.. ni bertujuan nak ingat urutan page.. kalo sape yg hafaz by page la..

Kemudian, bila da lengkap satu page, try untuk ulang tanpa tgk sampai rasa puas ati.. Step ni nmpk panjg.. tp, once u get the style, dalam 15 min dah leh dpt. insyaAllah.

Da siap tu, baca la doa khatam quran tuh.. kalo saya, ada doa yg sy blaja masa kat SMKA Kuala Abang dlu. Sy guna doa tu bila nak hafal, nak ngulang, dan sesudahnya.. lepas solat pon sy baca gak. hehe.. [kalo sy jmpe link mana2, sy attachkan] Tp, try la cari doa tu..

Btw, kalo nak lagi mudah, try to listen MP3 bacaan qari2 plihan anda. Dengar berulang2. Rasa nak amik waqaf mereka pon ok je. Sy prefer Syeikh Abdurrahman As-Sudaisy. Sbb? Sbb saya suka cara dia baca, cara dia waqaf, dan juga nada yg dibaca.. syeikh ni kalo baca ayat azab, dia ada nada dia.. sdap untuk menghayati..




Mengulang:
Kalo sy, sy suka guna istilah DATING ngn AWEK.. haha.. papepon, benda ni penting.. at least dalam sehari, mesti ada mengulang.. bz camana pon, try luangkan masa sket.. targetkan diri anda nak ngulang bape byk ari tu.. better wat consistent.. tak byk takpe, tapi istiqamah. =) Kalo nak sdap mengulang, mengulang la masa solat sunat.. tak kira solat sunat ape.. kalo masa tahajjud, lagi best.. lagi2 kan kita hafal berserta dgn maksd td? So, bile baca, leh hayati maksd teros.. Tapi kalo bleh, mengulang tu, biarla sampai kita dpt ingat dimulut seolah2 kita tak taw maksd.. bukan ape, ni penting bila kita da byk hafaz.. nnt takot tertukar2 ngan surah laen.. pnah je berlaku.. baca juzuk 2, tgk2 dah masuk jzuk 7=.=.. ada jugak baca juzuk blakang2, termsuk juzuk dpan2.. so, watch out!

Tilawah:
Actually, benda ni membantu sbnya.. bila da biasa tilawah, lama2 masa nak hafal rasa mcm, "Eh, ayat ni mcm penah dgr!" Rasa lagi mudah nak hafaz..

Haa.. itulah sdikit sbyk.. tapi masa nak hafaz tu, adab2 dgn Al-Quran tu jaga la.. tak perlu rasanya sy hurai bab tu.. kan?

Alhamdulillah.. tamat.. hoho.. Alquran ni, nak dapat punya la susah.. bila da dpt, nak jaga plak susah.. so, hati2 la ye?

Amaran: Bile dah hafaz, jgn lupa amalkan ape yg diajarkan.. selagi mampu.. takot kat hari akhirat, al-quran jadi hujjah ke atas kita.. bukan hujjah bagi kita [na3uzubillahi min zaalik]

P/s: Bz camana pon, cuba ingat kata2 ini-


Al-Quran no 1, Tetapi Pelajaran bukan No 2.





~Wallahu a3lam~

7 ulasan:

dealova berkata...

kalo ade like kt post ni, saya le tu...=)

JaQ berkata...

dealova:

haha.. thx~

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

Ana Uwafiq mi'ah bi mi'ah 'an qori kobla qolil anta takuul....syeikh Abdurrahman As-sudaisy...[maaf jika bhse arab ni xbetoi ckit][^-^]tp cam tiru je...xpelah,msing2 ade cite rase msing2...hehe

em..agi 1,bace ikut surah2 pn...agk mudah senanye...spya tidak b'laku kekliruan dgn surah len..misalnye antara surah as-saff & jumu'at..ayat mule2 die mcm same..yusabbihu dgn sabbaha...kdg2 bile kte nk bce surah as-saff,rse cam surah jumu'at plak..mcm nta ckp td...bler da sdp bce..juz 2 tgok2 da msuk juz 7...tp bler kte bce smbil m'hayati mksudnye,insyaAllah...lidah kte pn akn sentiasa ikut ape yg kte fikirkan [fikir ttg mksudnye]..tp itulah..setiap org ade crenyer t'sndiri..kdg2 kte tilawah bnyk kali...ulang2 smpai khatam bnyk kali pn,m'boleyhkn kte mghafal dgn mudah...sbbnye kte sudah biase dgn m'bce al'quran...lidah pn m'jadi lembut bile kte sntiasa b'tilawah.. ayt yg kte rse b'belit2 pn xagi belit..apepn,keep it up dgn cre anta..ana uwafiq aidOn...=)

wallahu'alaim..

JaQ berkata...

ili:

Hoho.. takuul ataw taquul? ntah.. takpaham sbnya.. hak3..

hmm.. kaco surah2 blakang, mmg better by surah.. amik full tros.. kang berbelit2 nnt.. sbnya, surah2 kecik lagi ssh dari surah2 panjg.. for me la.. huhu..

kalo kes yg juz 2 dgn juz 7 tu, ayat dpan dia same, cuma beza blakang sket.. adeihh.. albaqarah ayat 225 dgn al-maaidah ayat 89.. try la tgk.. huhu

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

ceh...xpaham ye..xpe2..hehe taquul kot..ngeh3...

btol gk surah2 pndek lgi sush nk apal dri suroh2 pnjg....tp wt mse ni xrse susah agi r...Alhmdulillah..cume, kekeliruan 2 bnyk b'laku la...heeee~

owh..iyekan..ayat 1st die same..cume,surah albaqoroh part die pndek je...surah almaidah yg part die pnjgkan..huhu xpe2,bile dah sllu ulang..jgn ske lakukn kslhn yg sme..k...insyaAllah bler da t'biase bce...lidah kte pn akn t'biase tnpa memikirkn mksudnye..huuu~

wallahu'alam..

JaQ berkata...

ili:

alhamdulillah.. da terbiasa la jugak.. tp gitu la.. kadang2, terbiasa pon, leh je silap.. manusia.. not perfect. kan?

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

salam...

btol2..ana uwafiq mi'ah bi mi'ah...
apepn..bittaufiq k...=)