20 Januari 2010

Sharing some drugs

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, terasa nak menulis. Tapi saya ni mcm sengal sket. Slalunya nak menulis ni, mesti esok harinya exam. Tapi takpe kot? Alhamdulillah, da abes baca. Tinggal nak hafal2 n wat latihan je. Insya-Allah, bikher. Ameen. Doa2kan lah ye? =)

Anyway, pagi tadi, saya rasa cam sakit kat kawasan right lumbar region. Huhu.. taktaw la sakit ape.. rasa cam menyucuk je. Nak kata appendix, appendix kat area right inguinal region. Ntah. Tapi yg penting, mmg sakit gile.. Mmg pagi tadi tu pk macam2 je. Lepas tu doa byk2. Then, kesakitan tu menjalar pegi ke atas skit.. mkin perit.. then suddenly rasa sakit yg amat sgt, then dia hilang=.=.. Alhamdulillah. Lega. Kalo appendicitis, taktaw la cane nak exam esok. Huhu. Da la ada statement dari Dr Nidhal Khubbas, "There's no drugs for appendicitis. The only way to cure it is only by surgery". Tu yg cuak tu. Haiih. [but, cita2 sy nak jadi surgeon! insyaAllah!]

Okay, ari ni nak kongsi drugs sket. *evil grin*.. Jangan la salah paham. Just nak kongsi drugs2 yg saya belajar. Rasa mcm benda ni ramai kena taw. Hoho. Tapi, amaran awal2 ye? DON'T EVER TRY TO PRECRIBE THE DRUGS BY YOUR OWN.

Pertama skli about salah satu daripada NSAID iaitu Non-Steroidal Anti Inflammatory drugs. Salah satu daripadanya adalah ASPIRIN. Normal drug, right? Ubat ni ada 3 effect. Analgesic [bius], Anti-inflammatory agent[anti radang], Antipyretic [anti dmam-untuk kurangkan temperature yg HANYA disbbkan oleh INFECTIONS]. Kat sini, normal je orang beli ubat ni. Tapi ingat! Jika anda seorang yg mempunyai bronchotic asthma, JANGAN sesekali amik ubat ni. Sebb ubat ni mampu meningkatkan kadar penghasilan leukotriene! Dan leukotriene ini menyebabkan bronchoconstriction! Hal ini disebabkankan oleh NSAID mampu menyekat penghasilan protaglandins. Kalo kita sekat prostagladins, mechanism arachidonic acid akan menuju pada penghasilam leukotriene scara total! [info: arachidonic acid ni akan convert kepada protaglandins dan leukotriene. Bile da kena sekat prostaglandins, trus la smuanya ke arah leukotriene]




So, bila anda asthma, lantas makan ubat ni.. haihh.. anda akan berada dlm keadaan anaphylaxis shock ataw serangan asthma yg acute.. yg mana boleh mmbawa maut! Dalam keadaan ini, kita perlukan suntikan Salbutamol scara kecemasan yg mana berkesan untuk dilate kan kembali bronchus kita. So, don't play2 with drugs!

Ubat ini juga JANGAN diberikan pada  kanak2 berumur 12 tahun ke bawah. Kerana dia mmpunyai effect yg boleh mmbawa kepada Reye's Syndrome. Nak tau lebih lanjut pasal syndrome ni, click je kat nama dia tu. Saya dah link kan. So, kalo demam, kasi paracetamol sudah.. benda ni adalah panadol. haha

Drugs kedua pula adalah berkaitan dgn antibiotic..
Antara yg biasa diberikan adalah amoxicillin..Antibiotic slalunya kita prescribe untuk BACTERIA infections. So, kalo anda kena viral infections, jgn gatal2 nak makan. [bg para bakal doctor, jgn la gi gatal kasi antibiotic kalo dah taw pesakit tu kena viral] Nak taw kenapa? Kalo anda kena viral infections seperti sore throat, anda amik antibiotic, anda akan smbuh dalam seminggu, tp kalo anda tak amik, anda akan sembuh dalam 7 hari! Haha.. So, better takyah amik.. sbb, kalo amik, dia akan mmbunuh normal flora dalam usus kita..




Apa fungsi microflora ni? Salah satu fungsinya, dia mengelakkan daripada pathogen ddk kat tmpat yg dia diami. Kiranya, bile micro flora takde, pathogen akan amik alih. So, kita akan kena infections. Ha.. ada byk lagi.. Microb ni plak.. kalo dia tak spnuhnya terbunuh dgn antibiotic, dia akan develop resistance.. jadi, dia kebal dah ngan antibiotic tu. Menyebabkan dia boleh menjadi SUPER BUG=.=... That's why, kalo dpt antibiotic, sila habiskan even da sembuh! ok?

Tapi, sila bgtaw doctor tu kalo anda allergy pada penicillin.. kalo tak, anda akan mengalami anaphylatic shock! Ada case yg mmbawa pada maut..

Haaa... best kan amik pharmacology.. anyway, da abes exam pharma sbnya.. tapi rindu lak sbject ni.. takpe2.. nnt jumpe lagi.. ngeh3~

Pape pon, jgn lupa... sape yg menyembuh kan? Allah SWT! Ubat2 ni hanyalah asbab cara Allah menyembuhkan. Anyway, jgn lupa:


Dan Kami turunkan dari Al Qur'an suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Qur'an itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian. [QS 17:82]


~Wallahu a3lam~

3 ulasan:

-atirah- berkata...

salam..
thnks for
da
sharing..tpi..
tpi...
















bkn sng nk msukkn kesemua info tu dlm otak
nih...just a little2 yg igt..
thu x sedkit sebyk fsl
habatussauda??[btol ke eja cmtu??]
kihkih..nape ana nih..merapu
kt blog org..hehe..wassalam..

JaQ berkata...

wslm wbt..

ooo.. sama..

pasal habbatus sauda'

taw je.. pnah la dgr.. dia antara ubat yg disebut oleh rasulullah saw.. dan juga diamalkan.. try la.. ada la khasiatnya, iA~

Jane Kaylor berkata...

sore throat is not a lot of fun its just uncomfortable and difficult to swallow.

usually, i would take the Nim Jiom Cough Syrup (www.geocities.jp/ninjiom_hong_kong/index_e.htm ) which has a thick consistency formulation. it coats the throat and includes herbs that are particularly good for that application.