18 Januari 2010

Kenapa middle east?

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, dpt tulis.. even esok exam. [mmg saja cari pasal] Disebabkan kepala tgh tepu or something like that, so, menulis la kejap2.. haha.. takpe.. bukan slalu cari pasal camni [ye ke? asal rasa cam sllu?]

Ok.. Cukup merapu dan mengaban tak tentu hala.

Disebabkan sekarang ni, ramai pelajar2 lepasan SPM, maka saya tulislah satu post gini. Malas nak terang banyak kali. Haha.. [ayat poyo.. mcm la ada yg tnya=.=]

Begini.. Biasanya, pelajar lepasan SPM yg amik bahasa arab, pendidikan quran sunnah, pendidikan syariah islamiah, kalo nk smbung blaja pon, ramai yg cenderung kepada middle east [of course still ada yg nak ddk local ataw gi europe dan sbgainya].. mereka2 ni sllunya akan amik bidang bahasa ataw pendidikan agama ataw medic ataw dentistry ataw fizik ataw ape2 je la.. So, firstly, bfore korang dtg ataw apply middle east ni, korang kena tnye diri dlu..KNPA PILIH MIDDLE EAST?


Kincir air kat Syria [Rasanya nama tempat ni Hama]

Based on pengalaman, akan kluarlah beberapa jawapan skema macam berikut:-

1) Memantapkan Bahasa Arab
2) Nak mempelajari Ilmu Agama dgn lebih mendalam
3) Nak mempelajari Ilmu Akhirat selain ilmu medic dsb
4) Senang nak gi Haji
5) Nak talaqi
6) Negara para anbiya'
7) Parents suruh
8) Nak jadi golongan professional yg seimbang dunia + akhirat
9) Suka negara arab
10) Nak cari bini/laki arab [huh? ada ke? ada je.. tak ramai.. haha]

Kalo korang ada jawapan antara yg listkan kat atas ni, sila HATI-HATI!

Ya.... But, WHY?

Ramai tertnya-tanya? Ok.. lemme explain to u..

Sebab2 kat atas tu bgus je.. cuma, kena hati2 la.. becoz... mostly yg saya nampak hanyalah seperti angan2 kosong. Seperti tidak berpijak di bumi yg nyata.

Ok.. jgn terpelanting dlu.. rilek2.. cool.. tak smua org camtu.. Mari sy ceritakan REALITI.

[AMARAN: Sebelum baca, pastikan anda seorang yg positive.. dan mende ni tak berlaku pada smua org.. segelintir/majoriti... kalo tak majoriti, segelintir.. kalo tak segelintir, majoriti]

Memantapkan Bahasa Arab:
Haa.. ni antara yg normal la sy dgr.. puas dgr da.. tapi, apa yg sebenarnya berlaku? Bila dtg kat sini, mula2 mcm smgt nak belajar.. tp tak kena cara.. haiih.. Untuk nak mantapkan bahasa arab, kena la bergaul dgn org tempatan. Mmg ada yg semangat bergaul mula2, tp lama2, stick dgn sama2 melayu gak. Tak salah. Tapi, bergaul la dgn smua. Jarang nak nmpak, arab dgn melayu, balik kelas sama.. tp ada je.. mmg tak dinafikan.. bgus la kalo ada. Cuma ayat mudahnya, kalo tak bergaul, susah nak dpt bahasa tu.. Dan kalo pelajar medic/dentist, doctor cakap bahasa arab sket, dah bising.. rilek la guys.. nnt masuk clinical year, patient kita kat sini arab.. ingat ye?

Nak mempelajari Ilmu Agama dgn lebih mendalam + Nak mempelajari Ilmu Akhirat selain ilmu medic dll:
Ni pon skema jawapan gak. Ok.. kalo korang nak dptkan ini, 1stly ape kena bwat? Mantapkan Bahasa Arab.. kalo tak, susah.. 2nd, korang kena rajin.. kalo mlas, mmg takkan dpt la.. Kat masjd, antara mgrib isyak, ada je kelas2 sperti tafsir, hadith, aqidah dsb.. tp berapa ramai yg dgr? [paham je kalo bz.. tp at least, dlm seminggu tu, luangkan masa skli untuk kelas agama.. tak ksah la kelas ape pon] Even kadang2, kelas2 agama yg dianjurkan oleh pihak persatuan malaysia kat sini pon, hanya brapa kerat je yg pergi.. mana perginya smgat yg kata nak blaja ilmu agama masa sblm dtg tu? Renung2kan balik..

Nak talaqi:
Yg ni, kalo kelas agama yg persatuan anjurkan stiap minggu pon gagal nak hadir, yg agak masalah la.. sbb nak mende ni, kena komitmen yg tinggi.. kang syeikh pon bengang..

Nak gi Haji:
No comment.. sbb sy pon tak pegi lagi.. haha.. but, I've my on plan.. ngeh3~

Nak jadi golongan professional yg seimbang dunia + akhirat:
Ni pon biasa gak dgr.. lagi yg amik medic n dentistry.. paham je bidang ni tough.. but, at least, once a week untuk ilmu akhirat? How about that? Kalo minggu exam kata alasan bz, kalo minggu tak exam, still tak dtg jugak, bile nye nak seimbang? Entahla.. sy tak brani comment lebih.. coz sy dlu camtu gak.. haha.. tp at least, kita kena brubah.. tak camtu? [Nak brubah bukan mudah.. but tak musthil.. tipsnya, brubah slow2.. and istiqamah.. bila da istiqamah, upkan lagi..]

Yg laen2 takmo comment.. haha.. [sbb taktaw nak comment pe sbnya..]

Cuma, secara kesimplannya.. niat asal dtg tu biarlah betul dan btul2 berusaha ke arah itu. Bukan hanya sekadar omong ksong.. dan, pastikan niat anda tu sampai kepada Allah swt.. iaitu mencapai Mardhotillah~

Pastu, pastikan anda pandai uruskan masa.. Allah bgi smua org masa 24jam sehari smlm.. takde yg dpt extra hour.. takde yg dpt less hour.. same je.. kalo bz, mmg stiap org bz.. yg mmbezakan adalah cara menguruskan masa tu. Bile rasa penat, ingat balik.. masa rehat bagi org mu'min hanyalah.............MATI.

Anyway, sy bukanlah seorang yg perfect nak comment byk2.. at least kita kena sdar ape yg berlaku disekeliling kita. Dan sntiasa brusaha untuk brubah.

Maaf juga kalo ada yg terasa.. takde niat nak tmbak sape2 pon.. just luahan hati sket2. hahaha.. nway, bleh guna satu ayat ni.. kalo rasa lemah ataw sedih..


Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman. [QS 3:139]

Al-Quran adalah satu rahmat dari Allah.. Bacalah bila gembira, sdih, suka, duka... ada je yg boleh menaikkan smgat kita. insyaAllah..

Oklah.. Mari kita study pula! Jom!

~Wallahu a3lam~

4 ulasan:

Ratu berkata...

salam dik. all the best for ur exm :)

faiq zaini berkata...

tq abe jaq..
nanti nk bg link ni kt junior2 sy..
shukran..

JaQ berkata...

ratu: wslm kak.. thx ek? doakan taw?

Faiq:
silakan2.. jgn lupa nnt pas demo abeh gi JJ, contact kawe

BinTuN AbDuLRaHmaN berkata...

Salam....wah,entry yg bgus gak ni...nyway,mmg nga tension ngn dak2 yg xske bgi kOmit ni...hua3 agi2,komit dlm m'cari ilmu Allah...huhu rugi2...haiih
appn,semoge Allah m'beri hidyh kpd mereka2 ni...insyaAllah..ameeen~