05 Februari 2010

Beruntung?

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, dpt mood menulis. Masa cuti2 gini, even byk masa, tapi mood tu susah nak cari. [alasan]

Btw, sy nak cerita pasal beruntung.. haaa.. tapi kali ni bukan untung jual beli smua tu.. hee.. cuba teka? Begini, masa cuti ni, byk trip sy untuk melancong terbatal.. Sedeyh la jugak.. Tapi, pada hari rabu baru2 ini, BKASJ dan PERMAI menganjurkan satu program bersama Ustaz Farid Ravi Abdullah. Mmg rasa beruntung sgt dpt ke program itu. Sbb ape? Sbb best la~~ haha~



Beliau merupakan graduan dari university Al-albayt, Mafraq.. Dalam bidang usuluddin kalo sy tak silap. Apa isu yg dibentangkan pada malam itu? Mengenai Hadith! Beliau mengatakan, hadith spatutnya selaras dgn Al-Quran. Beliau juga berpendapat, lebih elok jika maahad2 tahfiz turut membuat satu tindakan inisiatif seperti menyuruh pelajar2 yg sudah khatam hafazan 30juz, menghafaz 1000 hadith soheh. Hal ini demikian kerana berdasarkan dari hadith Rasulullah saw:

"...Sesungguhnya telah aku tinggalkan kepada kamu sekelian rujukan yang jika kamu perpegang-teguh dengannya nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya iaitu; Kitab Allah dan Sunnah NabiNya..."
[Riwayat Imam al-Hakim dalam al-Mustadrak. Hadis ini adalah soheh.]
Lihat: kitab “المنتقى من كتاب الترغيب و الترهيب”, Dr. Yusof Al-Qardhawi, m.s. 111. Lihat juga; Soheh at-Targhib wa at-Tarhib, Syeikh Nasiruddin al-Albani, hadis no. 40. 

Jadi, semestinya kita slaku umat islam, *berpegang dengan kedua-dua perkara ini! [*berpegang disini bermaksud mengikuti hukum-hakam yg ada dgn taat]

Saya mengagumi visi beliau iaitu orang ramai membaca hadith sebagaimana orang ramai membaca al-quran. Hmm.. Pape hal pon, tepuk dada, tanya Iman~ [kalo budak arab sebut "tepuk", jadi lah bunyi "tebuk".. haha lawak plak rasanya kalo sbut camtu~]

Pada malam itu juga, beliau memberi sanad surah al-faatihah kepada kami yg mana sanadnya bersambung dgn Rasulullah saw.. insyaAllah.. cara yg beliau ajarkan kepada kami adalah melalui kaedah riwayah secara talqin iaitu- Guru membaca ayat-ayat al-Quran dihadapan pelajarnya, kemudian pelajar mengulangi sebagaimana yg dibaca oleh guru.



Video ketika beliau menyampaikannya [member2 yg pegi jalan, tak dpt =P]

P/S:
Kalo bleh, tolong la vote kat kawsan bancian untuk tilawah al-Quran tu ye? kat belah kanan, atas skli.. terima kasih~~

~Wallahu a3lam~

6 ulasan:

-atirah- berkata...

salam..
iklan iklan!!
ade post bru kt
blog ana...!!
hehe..agak menarik kowt..
dan memerlukan bntuan skit
dri cik dktor..
haha..

*sekdr promotan..x ade
kene mngena dgn yg hdup
n mti..

wassalam^^

JaQ berkata...

wslm.. adeii.. baik2

-atirah- berkata...

salam 'alaik..
ana nk mntak maaf
kalau ade terkasar bhse
atau terkurg ajr...
minta maaf sgt2...

wassalam><

JaQ berkata...

wslm..

ehh.. takde pon stakat ni.. peace sudeyh =D

Evi LoLyta berkata...

salam... nice~ wlaupun x dpt g jln2, tp dpt ilmu yg lg bermanfaat kn~ :)

JaQ berkata...

kak eda:

aah.. kiranya, tak rugi la sgt.. tp thn dpan, mmg nak gi turkey! ada tmpat yg macam wajib pergi! hehe