13 Februari 2010

Makan-makan

Assalamu3alaikum wbt~

Alhamdulillah.. baru lepas makan... knyg2.. haha..

Post hari ini saya lebih nak ckp pasal makanan la.. haha.. sbb ape? Even dah lama ddk kat jordan ni [lama ke?=.=] tak pnah tulis sal makann dia.. haaa.. kalo bagi yg dah ddk timur tgh, mgkin tak pandang la post ni.. sbb benda yg merka biasa jmpe da.. tol x?

Ok, sy just nak cite ttg ape yg sya makan tadi.. haha.. teka? SYAWARMA!

Syawarma ni, dia ada 2 jenis la normally.. jenis ayam [djaj] ataw daging[l7am/l7meh]... Kalo org tanye sy, saya suka yg mana? Saya suka yg djaj! hehe.. taktaw la knp.. sbb sdap la? hoho.. oh ya, dia Malaysia, kita panggil dia kebab...

Biasanya kan, bila pegi kedai syawarma, kita akan nampak satu daging ayam besar yg di letakkan di tempat panggang.. pehh.. bau dia pon da sedap da...

daging ayam syawarma

Mula2, biasanya dia akan amik cream bawang putih, letak atas roti.. then dia letak daging/ayam yg dipotong dari tmpat panggang tu.. ala.. cam kebab la.. then dia letak kat roti tu.. kemudian, roti tu digrill di atas tmpat grill.. Bagi saya, rasa dia, jauh lagi sdap dari kebab malaysia~

ni satu set lengkap syawarma 3arobi

Yang cam sayur2 tu, kita panggil sal6oh.. iaitu cam coslow la.. sptutnya ada mu5ollal [jeruk], tapi kedai ni cam taw2 je melayu tak makan, so dia kasi 2 sal6oh.. haa.. camtu la.. sdap ni.. kalo sy la, tak jemu2 ag makan syawarma ni.. hehe.. tapi ada je dak mlyu yg kata bosan da.. tp saya ttp tak bosan.. hehe.. kelebihan dia, kita boleh minta nak letak ape lagi dlm tu.. tp, of course la.. byar pon lebih sket.. kadang2 sy minta letak cheese, tlur.. minta je.. iA dapat..

Harga kalo untuk satu set lengkap cam dlm gambar ni, kat irbid ni lebih kurang 1.4-1.6 dinar la.. dia berbeza berdasarkan kedai.. yg sy beli ni, 1.4 dinar je.. kalo convert to RM, rasa la mahal.. dalam RM7.. hoho.. tp kenyang.. dan sy tak convert sgt.. rasa cam RM1.40 je.. haha.. sbb da biasa kat sini.. huhu..

Kalo rasa makan benda camni tak kenyang, leh je nak makan nasi.. nasi kat sini ada byk jenis.. mansaf [makann tradisi jordan], kabsah, maqlubah, briani dan mcm2 lagi la.. kalo mansaf, tak ramai org melayu kat sini lepas makan.. sbb dia daging ataw ayam yg dimasak dlm laban [susu masam/yogurt].. sy 1st time makan, tak sdap sgt.. tapi bila 2nd time makan, ketagih.. haha.. sorry takde pic.. sbb sllunya kalo bli mansaf, dah abes makan baru tringat nak amik gambar.. haha..

Kat sini bawah ni sy sertakan gambar 2 set nasi kabsah.. ni sy bli kat kedai yg berdkatan kat rumah sy.. dkat je.. 10 meter je kot? haha.. harga dalam 2.50dinar satu set.. kalo convert, RM12.50.. hahah.. mahal gile rasa.. tp camtu ar.. ada je kedai yg jual 2dinar je.. tp jauh lagi dari rumah.. kalo gi ramai2, baru sdap gi kedai tu..

ni da kena bantai sket.. haha

Saya suka gak satu kedai tu.. mandi yamani.. hehe.. kedai ni ada jual satu roti la.. cam roti canai.. tp lembut.. sdap~~ makan ngan daging.. nama roti ni roo6ib.. mmg sdap la.. kalo pekena ngan syai [teh] 3adnin, lagi kaw.. harga satu roti ni, dalam 0.75dinar.. tapi daging dia mahal.. 1.5Dinar.. hoho.. kalo syai 3adnin, 0.25dinar..

smua ada kat sini, roo6ib, syai 3adnin ngan l7meh~

Sbb tu kalo ddk sini, bg sy, mmg heaven la.. cepat je nak gemok tu.. hahahaha.. lagi2 masa time2 winter.. adeii.. mmg kena jaga2 la.. bukan mudah tu~ nafsu makan kena control.. hahah.. Sape2 yg dtg jordan, bleh la sy bawakkan pegi kedai2 makan ni.. kita makan ssama.. haha.. nak take-away [safari] pon bleh je~ heee~

Kalo pegi amman, sy suka gi satu kedai.. chinese ape ntah nama dia.. lupa.. tp makann dia sdap la..rasa cam ddk kat mesia.. huhu.. ni sample gambar..
nmpak sdap.. harga pon sdap.. leh capai 20dinar camtu je=.=

Maka, demikian lah post sy ttg makann.. byk je lagi.. cuma kurang sdap nak explain bila takde gambar.. Taktaw la bgi korang sdap ke tak.. sbb korang tgk gambar je an? Kalo sy, sy suka~ haha.. bahagia je..

P/s: kalo pasal mkn, takyah la convert2 sgt.. nnt rasa mahal~ dan tak merasa sgt la nak makan tu=.=

~Wallahu a3lam~

7 ulasan:

Evi LoLyta berkata...

salam~ waaaa byk mkn~ sdapnye.. ada org kata nk blanje akak kn klu akak g sna~ haha... :P

extra cheese~ nyum2

JaQ berkata...

kak eda:
wslm wbt, akak sdara.. hhaha.. leh je nak blanje.. tapi kena dtg sini la~ =P [pengangkutan dtg sini tidak termasuk dalam pakage blanje tu.. haha]

fadziyah zaira berkata...

salam~

terliur pulak ana tengok gambar2 makanan2 tu.

satu hari nanti insyaAllah bila menapakkan kai di jordan ana akan mencuba makan-makan di sana~

insyaAllah!

JaQ berkata...

fadziyah zaira:

wslm wbt..

terliur? cuba print, pastu makan.. haha.. gurau2.. hmm, iA, suatu hari nnt dpt dtg sini.. tapi kena jaga2 la.. akhowat2 kat sni masa baru dtg, slim2.. bila da setahun, sorang2 cam kena pump.. so, berhati2 ketika makan~ =)

MUHAMAD berkata...

briyani hindi tak masuk? sedap la. ada hindi 7ar.. bnyak syurbah plak tu. haha...

JaQ berkata...

ideris:

haha.. ak tak suka yg tu.. ngeh3.. lagipon, takde gambar bro~ tu tak letak~ ngeh3~

Layyinul Harir berkata...

Salam w.b.t

amboi..bnyknye makan...dah ade isteri t abisla kne msk bnyk2..hehe apepun kawalla makan 2..takut obesityla plak..ngeh3 guwau2 =p
lenx kn...pos kt cni skli deh...t'liuq owg dibuatnye...hehe

Selamat menjamu selera..[^^,]