03 Februari 2010

Masak-masak lagi.. =.="


Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, diberi kekuatan nak menulis.. Kadang2 tu, ada je masa, tp cam.. ntah. Susah nak describe. Haha. Anyway, nak sambung agi kisah2 memasak. Adeih. Tak tau la kenapa cuti ni rajin benor masak2 ni. Ok. Apa yg saya buat hari Ahad baru2 ni? Masak nasi ayam dan juga cheese cake.. haha.. smua ni 1st time bwat. Tu cam excited sket nak cite.

Project bermula lepas solat Zohor. Saya mula mengumpul kekuatan nak masak nasi ayam. Tapi kompom2 je korang smua da reti masa mende ni. Saya je loppek sket baru taw cara.. Thx to kak sdara sy, Kak Eda. Dia yg ajar. Hoho.. Alhamdulillah, 1st trial bwat, jadi! heeee~ Sdap2.. tapi yg ganas nye.. saya masak nasi khas untuk bilangan 8 ORANG. Tapi kami makan 4 org je.. Mula2, sy dan azzam.. makan separuh pot tuh.. takde la rasa cam kenyang sangt. Rasa biasa2 je [huh.. gile raksasa makan camni=.=] Pastu malam tu, sy makan bersama hariz plak.. bakinya la.. haha.. sup sy buat yg baru untuk malam tu. sbb dah abes masa sy makan dgn azzam.. ngeh3~ mmg gumuks la camni =.="

 
Ni sup ayam

 
Ni plak ayam~

 
Bila da siap~

 
Striker yg nak makan~ [abaikan rumah yg sepah tuh]
Kemudian, malam tu, sy start project baru lagi.. wat cheese cake! ni juga 1st time.. tak susah pon nak bwat dia.. dak2 kecik pon leh wat kot? Nak taw cane? Meh sy ajar~~ Nway credit to Kak Dadila.. Dia yg ajar.. ngeh3~

Cheese Cake:
Biskut digestive [biskawit digestiv]
Butter [zibdah]
Serbuk agar berperisa [mas7ooq 7elwa el-jelly]
Keju [jubneh]
Lemon [laimuun]
susu cair [7aleeb]

Cara-cara:
1) Ni untuk layer bawah. Cairkan butter, then letak biskut digestive yg da dihancurkan. Gaul sampai sebati. Bila da sbati, letak dlm bekas.. mampat2kan.. jgn tebal/nipis sgt.. sdang2 je.. Settle layer bawah.
2) Layer atas. Amik serbuk agar berperisa, campur dgn 1 gelas air panas/suam.. kacau hingga sbati.
3) Sebatikan keju dgn susu cair.. kalo sy, sy guna api sket.. cepat sket proses..
4) Bila da sbati, tambah acuan agar yg kita buat tadi.. gaul lagi
5) Perah lemon. Gaul lagi.
6) Tuang atas layer bawah tadi.. then sjukkan la.. Dlm semlman. Kalo tak sabar, stgh mlm pon boleh~ =P
7) Ok.. dah bleh ngap~


 
ni antara yg da siap~

Demikianlah kisahnya masak memasak pada kali ini.. haha.. sengal je.. taktaw nak wat pe.. takpe2.. skrg da takde mood sgt nak masak.. even trasa nak wat spagghetti.. heee~~ Anyway, skrg tgh active men game lak.. hahah.. lepas geraman dlu.. tp men game lama2 je.. rindu nostalgia men game tuh masa skola rendah.. Star Craft Broodwar~ best2~ Maen HarvestMoon: Back to Nature.. best jugak~ macam2 la.. haha.. Anyway, ada org tnye sy, knapa sy masak sdap.. [perasan] Sy tak pasti la kenapa.. tp, normally, saya suka ngulang masa masak.. sbb rasa cam buang masa je.. tp kadang2 tu nyanyi ada gak.. I'm human~ Tapi nyanyian yg amat sumbang serta lirik yg ntah ppe.. mmber umah dlu gelak je sbb lirik salah abes.. haha

Pape hal pon, bleh try.. haha.. sy taktaw..
 
~Wallahu a3lam~

6 ulasan:

Evi LoLyta berkata...

salam. bestnye~ pasni blog ni blh wat blog resipi plak ;) nk try la cheese cake tu~ tp tgu blik umah dlu ;) .. lapar je rsa ni tgk mknan dlm blog jaq ;)

JaQ berkata...

wslm wbt..

hee~ sila2.. tak sdap, taktaw~~ lalala~ [kalo jaq jadi akak, dah gi kedai da cari makann.. sini ssh cari mknn melayu.. huu TT_TT]

-atirah- berkata...

salam..
nk jdi dktor ke
chef??haha..rjin
plak bljr msk2..
nta slalu ke bce
entri kt blog ana??
[ish2..prasan la ni..]
huhu...

JaQ berkata...

atirah:

wslm.. nk jadi doctor yg pandai masak~ lalalala~ baca la jugak~ haha~

Wanie Azeera berkata...

salam..
JaQ, resepi cheese cake kite same. :p -oh pentingkah bagitau? :P-

JaQ berkata...

wanie:

hahaha.. pentiru je!