15 Februari 2010

Cerita Hari ini.. [tudung tak wajib?!]

Assalamu3alaikum wbt...

Alhamdulillah, baru balik dari "skolah".. Penat2.. Juga seronok? Hahaha.. taktaw kenapa.. tp rasa better sket dari smlm pnye kelas..

Pagi2 hari agi, mood cam dah baek.. Knp? Rahsia~ haha.. then, masa gi masjd subuh, angin bertiup.. agak kencang la.. tp best.. sbb tak sejuk sgt.. temperature rasa mcm kat tepi pantai ketika di subuh hari.. angin pon cam kat tepi pantai.. cuma pantainya tiada=.=

Setelah selesai smua kerja2 harian, ready2 nak ke skola.. then kuar bilik kejap.. haha.. member tak siap ag.. so leh la lagho kejap~ ngee~ men game mafia wars.. ntah hape2 je an?

Kemudian, ttba rasa cam nak gi skola pakai kasut.. sllu pakai slipar Croc je.. haha.. sengal btol. Kali ni gi skola pakai kasut. Taktaw nak pagl kasut ape lg. sbb ada satu je kasut. Tu pon bawak dari mesia.. sll tak pakai kasut tu sbb.... dah koyak kat tepi.. dalam 8cm gak koyaknya.. tp takpe.. pakai je dlu.. leh pakai agi [tak jmpe kasut2 best ag kat sini]

Lepas masukkan smua2 benda lam beg skola, pegi la skola cam biasa.. hari ni tiada masalah sgt.. then dpt la satu call dari mmber. Dia tnye soalan, "Weh JaQ, nak tnye ko satu soalan ni, pakai tudung tu wajib tak?"

Saya dgn slamber jawab, "tak wajib. Asal?" "Ha? Tak wajib ke? Asal?! Slama ni blaja wajib je?" tnye member kat saya.

"Hahahaha... takde la.. Yang wajibnya, TUTUP AURAT berlandaskan syara3. Bukannya pakai tudung tu. Kalo wajibnya tudung, takleh la kita ttp ngan benda laen mcm kain tuala ke? Kalo wajibnya tudung, asalkan tudung da kira ok la?" reply sy.

"Aah ek.. Thx JaQ!"

"same2. Tapi try la tnye doctor2 syariah dlu.. better dptkan fatwa sbnar. Kite ni org biasa2 je. Bukan ulamak pon. Tak mcm dia. Cuma yg confirm, ttup aurat tu wajib. Dari segi tudung tu wajib ataw tak, try la rujuk balik."

"Baek~ Ok la.. Slamat ke Skolah! hahaha.. Salam~"

"Haha.. thx3~~ Wa3alaikumussalam wbt"

Start berbual tu sbnya panjg.. siap bincang2 sal surah an-nur ayat 31 lagi. Bincang psl istilah2 yg ada dlm ayat tu. Tp sy takmo letak kat sini. Sbb bila korang cari sndri, mesti lagi ingat dan yakin. Bak kata Ustaz Mazlee, "Korang ingat sy ni jual dadah ka? Korang syok2 dpt ilmu, pastu balik camtu je?" Haha.. at least, kita sama2 cari ilmu.. bukan kedekut ok? I just give u the KEY.. but to explore it, sndri2 la ek? hoho

Dah taw nnt, leh la share2 ek? Tapi, JANGAN GUNA AYAT TUDUNG TAK WAJIB pada org2 awam tanpa terangkan kepada mereka apa yg dimaksdkan. Kang ada yg sesat nnt.. Sbb org2 awam ni mudah terkeliru. Ok? Lagi senang, takyah cite takpe.. haha.. sbb kat mesia synonim dia pakai tudung=tutup aurat. Tapi sy kurang stuju sbb ramai pakai tudung, tapi tak ttp aurat. Haih~~

 muka baru lepas lecture 1st

Kelas ari ni OK. Best! hehe.. 1st lecture, Dr ajar guna fully BI. Ajar pasal histology of blood cells.. Best je~ Alhamdulillah. 2nd lecture juga best.. ttg physiology of blood. ttpi kesian kepada member2 yg tak paham arab. Sampai tertdo. Doctor guna dalam 85% arabic. 15% tu cuma istilah2 medic.. Sy ada rekod contoh. tapi tak jelas.. Lebih kurang gini la doctor ckp, "6oyyeb, 7assa ne7kee 3an Viscosity of Blood.. Laazeman hua muhimm jeddan bil our maddah. Izaa kaana daroojah el-7araarah a3laa, kef betkoon li Viscosity? a3laa aw aqol? Aqol, 9oh? Wa ai9'on...... bla bla bla" [sila rujuk kat tepi blog ni utk tahu cara baca]

Camtu la lebih kurang gaya doctor ajar.. haha.. cara dia terang best je.. tapi kalo tak paham arab, mmg kesian la. Rasa bersyukur sgt blaja arab. Thx kepada smua guru2 arab sy! Smoga Allah permudahkan urusan mereka dan juga kami~ =)

Then, kelas ketiga.. ttg biochemistry of blood.. Dr yg guna 95% BI, 5% arab. Tapi BI dia amat mantap. So tiada masalah.. Best je~ Alhamdulillah~

Then, pegi la makan.. makan pizza ari ni.. heh~ sbb ada org letak gambar dia pegg pizza kat YM dia.. so terasa nak plak.. hahaha.. then, abes je makan.. pegi bli lecture note, then pegi kat stadium.. Cadangnya nak register untuk tae kwon do.. sy prefer silat lagi.. tp da takde pe nak masuk, join je la.. mmber pon ajak.. haha.. so, pegi je la~ Smpai stadium, coach tae kwon do takde.. tp sy tinggalkan pesanan melalui coach karate.. hoho.. pastu solat zhor~

yee.. taw.. muka sy garang.. haha

Kemudian balik umah... nek bas.. cuaca, panas! mjur tak pakai tebal2 sgt.. haaa.. dlm bas, men rubik cube=.= 2 kali sy tewas dgn danial kali ini... takpe.. sy dah menang ngan dia lagi byk~ hahaha.. Rekod untuk dipecahkan, bukan disimpan, rite?

Camtu la kisahnya.. takde mende menarik pon.. takde la ilmiah sgt post kali ni.. hehe.. bukan ape, kalo ilmiah sgt2, boring plak~ ke cane? [mcm la cite ni tak boring =.=] Okay la.. see ya!

P/S:
Sape nak try translate ape yg saya tulis tu, silakan.. yg doctor ckp tu la.. hehe.. tulis kat comment ye?

~Wallahu a3lam~

8 ulasan:

Evi LoLyta berkata...

salam.. sukenye cite dia g skolah hr ni~~ ;)
haaa npe mood pg2 dh bek ?? ehem2.. hehe..
errr pki tdung tp xtutup aurat dgn smpurna~~ ermmm

JaQ berkata...

kak eda:

wslm wbt... laju nye baca=.= tak smpai 10 min post=.= ahah.. thx ek? hmm~~ ntah la.. no comment.. hee~~

Pejalan Kaki berkata...

at first baca, terkejot jugak kat part ayat "tak wajib. Asal?" ha ha. bila fikir balik, ha a, betol la. aurat is the bigger picture here.

oh, nak try tarjim.
"6oyyeb, 7assa ne7kee 3an Viscosity of Blood.. Laazeman hua muhimm jeddan bil our maddah. Izaa kaana daroojah el-7araarah a3laa, kef betkoon li Viscosity? a3laa aw aqol? Aqol, 9oh? Wa ai9'on...... bla bla bla"

"baiklah, skrng kita nak cakap pasal viscosity of blood (kepekatan darah ?). ini memang penting dalam topik kita. kalau temperature kita naik (demam lah), cmn dgn viscosity ? tinggi ke rendah ? rendah la, kan ? dan juga ... bla bla."

ni doktor mana ye ?

selamat ber-system !

Wanie Azeera berkata...

salam.. x nak translate sbb mmg x faham pun biar duk mesir :p heheh..

same macam waktu skolah dulu, ust cakap suara x aurat, kalau aurat tak boleh bercakap la pastu semua "oh yeah?" hee~ then bila terang die kate, aurat bila mendayu lah :D

JaQ berkata...

pejalan kaki:
bravo 3laik~ haha.. lupa nama doctor.. lemah sket mengingat nama arab~

Wanie:
wslm wbt. yep. smuanya ttg bahasa je sbnya~ =P

~aMirah~ berkata...

besnye dpt blaja tekwondo...
blaja bnyk2 tpi xdpt sambung..teramat lah xbes...=.='
~kdng2 rse cam sia2 je~
:D

JaQ berkata...

amirah:

takpe.. yg penting dah tinggi belt kan? merah kalo tak silap.. kita still hijau yg grading ari tu.. hahaha...

mira avicienna berkata...

:DDDD
kejayaan sebenar:bia dpt hitam tros..
hehehe....