25 Februari 2010

Syukur?

Assalamu3alaikum wbt~

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah atas segala2nya. Dengan kita dpt melihat, bernafas, menghidu, wajib bagi kita bersyukur.. Heee~ Cuba bygkan, salah satu dari benda tu ditarik kembali oleh Allah swt? Bagaimana anda rasa? Best? Masa tu baru teringat nikmat Allah ni, kan?

Besides, lately sy kerap rasa cam sukar nak bernafas.. and normally rasa benda ni masa nak tido malam.. rasa tak best sgt.. tp still ada benda yg leh nmpak positive pasal kejadian ni.. mengingatkan diri ttg mati.. hurmm.. kalo rasa sesak nafas camtu, sslu terpkir mati je.. kalo tak sesak nafas pon, hidung tersumbat both =.= mmg tak slesa bernafas guna mulut.. huuu... tapi ppe pon, alhamdulillah.. ini mgingatkan kita terhadap mati.. dan mengingati mati antara cara membersihkan hati.. rite?

Ok, bila sbut pasal syukur kan, apa yg kita bayangkan? Sekadar sbut "Alhamdulillah"? Sekadar sujud syukur? Actually, cara nak bersyukur ni byk.. terlampau banyak.. tp bleh dibahagikan pada 3 kategori:

1-Hati
2-Perbuatan
3-Lisan

Ha... sepatutnya, kita kena gabungkan kesemua2 ni apabila kita rasa bersyukur.. maksdnya, bukan sekadar menyatakan Alhamdulillah shj.. Hati mestilah membenarkan, merasai, menjiwai kalimah yg disebut itu.. bukan itu je, perbuatan kita hendaklah juga sejajar dgn perasaan syukur tu~ For example: Kalo kita mendapat markah tinggi dalam peperiksaan.. Kita sbut Alhamdulillah, sujud syukur.. Hati kita meyakini smua ini dari Allah swt.. smakin rajin menambahkan amalan soleh..meninggalkan maksiat.. haaa.. camtu la.. sbb, kalo kita still wat maksiat, sy tak rasa kita benar2 bersyukur lagi..

Ok, kronologi yg mudah.. kalo ayah kita kasi hadiah laptop sbijik.. then kita ckp terima kasih... tapi, kita tak dgr ckp ayah lepas itu, apa perasaan ayah kita? Mesti dia boleh kata, "dasar anak tak reti berterima kasih".. Ni adab kita dgn manusia.. apatah lagi dgn Allah swt, yg menciptakan kita..

Firman Allah swt:

Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". [QS 14:7]

Kat sini, kita dpt lihat janji Allah swt pada kita.. Kalau kita bersyukur, Dia akan tmbah lagi nikmat tu kepada kita. Tp bila kita ingkar dengan nikmat Allah, jaga2 la dgn azab Allah yg amat pedih.. huhu.. kalo dalam bahasa Arab, perkataan Syadid ni benda2 yg melampau2... haa... kiranya, azab yg melampau2 la.. huhu... takot2~~ TT_TT

Bukan tu sahaja, ada juga dlm al-quran suruh kita khabarkan kepada org len bila kita mendapat nikmat.. haa.. teka surah ape? Surah ni mungkin dari kecik lagi kita baca~

Firman Allah swt:

Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan sebagai bersyukur kepadaNya.) [QS 93:11]

See? Kalo sy, sy suka gak cite pada org ttg nikmat yg sy dpt.. tp takde la smua org.. hee~ so pada member2 sy yg dapat markah tinggi exam, jgn la sorok2 markah korang.. hehe [jahat gile kata2 ni.. ngeh3]

So, dgn itu, sy nak share satu nikmat yg sy dpt.. tp nikmat ni cam lagho sket la.. hahahaha... gini, dapat beberapa hari lepas, sy terkejut lihat kredit hp saya.. hehe.. mula.. saya dpt free msg kredit bernilai 3 dinar.. [1 msg ke no jordan, caj sbyk 0.03 dinar... 1 msg ke Malaysia, caj sbyk 0.06 dinar] Mende ni menda biasa lagi bagi student jordan.. apa yg memelikkan, every day, free kredit sy naik.. shinggalah menjejah 43 dinar! hahaah... best2~ alhamdulillah.. namun begitu, pada suatu petang, mende kredit free ni hilang.. tinggal 1 dinar lebih je TT___TT

TETAPI, hehehhe... benda ni berubah! Pihak Orange menukarkan jadi free call!! hahaha.. menyebabkan sy mempunyai free call minutes sbyak 4190 minutes!!! [skrg tinggal 4138 minutes lagi] bila kira2, dpt free call hampir2 70 jam gak tuh.. wow~~ that's y, kalo ada urusan, sy lagi suka call, bukan msg~~ ngee~~ Alhamdulillah~ Alhamdulillah~ Alhamdulillah~ Ramai yg tanye sy, sy wat ape smpai jadi camni... dan jawapan sy, sy tak wat ppe pon.. ttba je jadi camni.. cuma sy ada msg dgn orang malaysia~ call malaysia tu takde la plak kot guna hp? bcoz ada skype~~ =P

kalo nak wat calculation dari segi dinar.. bape dinar sy dapat? Kalo call kepada no jordan, rasanya dlm 0.03 dinar seminit [rasanya]...

4190 minit x 0.03 = 125.7 dinar!!!

kalo convert dlm RM lak, dalam RM600 lebih gak dpt free tu.. hehe.. Alhamdulillah~

Hehe.. tu je kot apa yg agak menarik berlaku pada minggu ini? [actually ada lagi nak share.. tp tunggu masa la]

P/S:
pada member2 yg rasa nak wat call ke mana2 no ORANGE jordan, tp takde kredit, leh la dtg jmpe sy.. sy leh kasi guna free kredit ni.. hehe.. lagi bgus kalo atas dasar kerja dakwah ke ape ke.. sy mengalu-alukan penggunaan anda. tp bukan untuk call makwe ye? =P

~Wallahu a3lam~

5 ulasan:

-atirah- berkata...

salam..
baru tahu name marquee,
cepat2 update ye??haha..
gurau je..jgn terase.
err,menjejah or mencecah??

JaQ berkata...

atirah:

wslm.. hahah... saje je guna skill tu.. err.. menjejah ni skill baru? [ayat cover =P]

Layyinul Harir berkata...

salam w.b.t.

Sonoknye dpt free call..ili klo dpt free call pn time buzday je sbb celcom bg..tp ili xske call org..huhu rugi2.. klo nk dpt free cam biase 2,mmg xdptla sbb xrjin topup..hoho..

nywy,surah 2 surah dhuha rite..?? =)

JaQ berkata...

ili:

yup.. kn da letak kat situ no surah? =P

Layyinul Harir berkata...

owh..[konfius menta]..